Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Biserica Ortodoxă - atitudine nuanțată în problematica vaccinării anti-covid

vasile-banescu_basilica.jpg

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române
Sursa imaginii: 
basilica.ro

Reprezentanții Patriarhiei spun că "salută vestea bună a apariției vaccinului care ar putea diminua și stopa actuala pandemie", dar precizează că "Biserica nu se poate pronunța în probleme de ordin strict medical. Cu o zi în urmă, Mitropolitul Olteniei, ÎPS Irineu, îndemna românii să se vaccineze anti-covid.

Vaccinarea anti-Covid-19, între ezitare şi speranţă este titlul comunicatului de presă semnat de purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române. Vasile Bănescu scrie că "pentru succesul campaniei de vaccinare anti-Covid 19, este necesară informarea corectă a populației cu privire la unele aspecte, precum caracterul voluntar, gratuit și sigur al actului de vaccinare, a faptului că acesta este un drept, și nu o obligație".

El precizează că în legătură cu <caracterul sigur al actului de vaccinare>, "cei care au autoritatea profesională și morală să recomande un vaccin absolut nou şi descoperit recent sunt exclusiv specialiștii din domeniul medical respectiv".

Reacția lui Vasile Bănescu vine după ce joi, într-un interviu pentru PressHub, ÎPS Irineu, Mitropolitul Olteniei, a îndemnat românii să se vaccineze împotriva noului coronavirus: "Știința își spune cuvântul. După această vaccinare, lucrurile vor fi altfel". Ierarhul a declarat că preoții s-au "rugat la Bunul Dumnezeu ca oamenii de știință să primească luminare și să realizeze un vaccin, pentru ca oamenii să poată scăpa mai ușor de această pandemie". De asemenea, ÎPS Irineu a dat asigurări că Biserica va fi alături de Armată în campania de vaccinare.

Potrivit purtătorului său de cuvânt, "Patriarhia Română salută vestea bună a apariției vaccinului care ar putea diminua și stopa actuala pandemie, însă Biserica nu se poate pronunța în probleme de ordin strict medical. Cu atât mai mult, în cazul unui vaccin recent care nu a mai fost folosit și despre care specialiștii în domeniu se pronunță ei înșiși în mod gradual sau diferit".

În interviul dat portalului PressHub, Mitropolitul Olteniei a avut o atitudine pozitivă față de vaccinul anticovid exprimându-și speranța că după vaccinare, lucrurile vor fi altfel: "Nu aș putea să spun că viața își va relua chiar cursul de dinainte, dar, în mod sigur, va fi o viață nouă, conștientă și oamenii se vor bucura în libertate, dar libertate în bine, nu în rău. Cel care se vaccinează și cu credință, nu va avea de regretat absolut nimic", mai preciza ierarhul. 

Poziția Patriarhiei Române, care prețuiește știința medicală și multele beneficii ale acesteia, scrie Vasile Bănescu, "a fost și rămâne una favorabilă vaccinării, subliniind însă constant necesitatea esențială a respectării riguroase a principiilor de natură etică: consimţământul informat al persoanei, descrierea clară a beneficiilor şi a riscurilor, asumarea responsabilității concrete în cazul în care vaccinarea produce efecte adverse asupra sănătății persoanei vaccinate".

În final, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei conchide că "vaccinarea trebuie să fie un act profilactic responsabil și în totală cunoștință de cauză recomandat şi acceptat pe baza unei informări clare şi complete, oferită de autoritățile competente și receptată corect de cetățeni. În acest mod, teama şi ezitarea vor fi învinse de încredere şi speranţă".