Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


COVID-19 | Cum funcționează vaccinurile cu ARN MESAGER, care vor ajunge în România

corona_poza.jpg

Din ianuarie Romania va primi cate 100.000 de doze de vaccin anti covidn in fiecare saptamana
Din ianuarie Romania va primi cate 100.000 de doze de vaccin anti covidn in fiecare saptamana
Image source: 
pixabay.com

Vaccinurile pe baza de ARN MESAGER sunt studiate de peste 10 ani, iar rapoartele cercetătorilor arată că au un profil de siguranță foarte bun, transmit specialiștii Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea Împotriva COVID-19 în România. Potrivit acestora, vaccinurile transportă informația genetică necesară pentru producerea proteinei Spike (care declanșează un răspuns imun împotriva coronavirusului) în organismul uman. Sistemul imun recunoaște proteina ca fiind străină și declanșează răspunsul imun în urma căruia se produc anticorpi. ARN-ul mesager este un transportor tranzitor al informației în organism. Nu influențează informația genetică a persoanei vaccinate și nu interacționează cu genomul uman ADN.

 

 "Deși nu au fost aprobate ca produse de uz uman până în prezent, vaccinurile pe bază pe ARN Mesager sunt studiate de peste 10 ani. Sunt testate pe un număr de peste 1500 de voluntari, iar studiile derulate arată că au un profil de siguranță foarte bun", transmite Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea Împotriva COVID-19 în România.


Image source: 
COMITETUL NAȚIONAL DE COORDONARE A ACTIVITĂȚILOR PRIVIND VACCINAREA ÎMPOTRIVA COVID-19 ÎN ROMÂNIA

Cum funcționează vaccinurile pe bază de ARN MESAGER împotriva COVID-19?

Transportă informația genetică necesară pentru producerea proteinei Spike în organismul uman. Sistemul imun
recunoaște proteina ca fiind străină și declanșează răspunsul imun în urma căruia se produc anticorpi.
Pentru a afecta organismul, coronavirusul are nevoie de peste 20 de proteine. Proteina Spike, conținută în vaccinul ARN mesager, nu poate declanșa boala. După producerea proteinei Spike, ARN-ul mesager care a transmis această informație este distrus și eliminat.

 


Image source: 
COMITETUL NAȚIONAL DE COORDONARE A ACTIVITĂȚILOR PRIVIND VACCINAREA ÎMPOTRIVA COVID-19 ÎN ROMÂNIA

AVANTAJELE VACCINURILOR PE BAZĂ DE ARN MESAGER:

Vaccinurile pe bază de ARN mesager pot fi dezvoltate într-un mod accelerat. Nu presupun procese
costisitoare și consumatoare de timp, precum cele convenționale. Capacitatea ARN-ului mesager
de a stimula răspunsul imun poate fi modificată pentru a asigura un profil de siguranță cât mai bun ARN-ul mesager este eliminat prin procese celulare normale într-o perioadă scurtă de timp
ARN-ul mesager este un transportor tranzitor al informației în organism. Nu influențează informația genetică a persoanei vaccinate. Nu interacționează cu genomul uman ADN – nu se integrează în acesta. (Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea Împotriva COVID-19 în România.)