Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Președintele Braziliei crede ca vaccinul Pfizer ne transformă în crocodili sau femei cu barbă

bolsonaro.png

Președintele Braziliei, Jair Messias Bolsonaro
Sursa imaginii: 
Reuters via rfi.fr

Jair Bolsonaro a lansat un atac oficial împotriva vaccinurilor anti-Covid-19, fără a ezita să asigure că vaccinul Pfizer i-ar putea transforma pe cei care se vaccinează în „femei cu barbă” sau „crocodili”, anunță AFP.

În timpul unui discurs la Porto Seguro, președintele brazilian s-a referit la vaccinul dezvoltat de laboratorul american Pfizer și de cel german BioNTech, testat în Brazilia de câteva săptămâni și folosit deja pentru imunizarea populației din Marea Britanie sau SUA:

"În contractul Pfizer, este foarte clar: nu suntem răspunzători pentru orice efecte secundare. Dacă te transformi într-un crocodil, este problema ta. Dacă devii Superman, dacă unei femeie începe să-i crească barba sau dacă un bărbat începe să vorbească cu o voce efeminată, laboratoarele nu au nimic de-a face cu asta”, a spus șeful statului brazilian, cunoscut pentru convingerile sale de extremă dreaptă.

Amintim, în ciuda reticenței președintelui, joi, Curtea Supremă a declarat obligatorie vaccinarea împotriva Covid-19, dar nu „forțată”, în cea mai afectată țară din lume după Statele Unite ale Americii, cu aproape 185.000 de morți.

Autoritățile nu vor putea folosi forța pentru a obliga o persoană să fie vaccinată, dar o vor putea amenda sau îi vor putea interzice accesul în anumite locuri publice:

"Vaccinul, odată ce este certificat de agenția de reglementare Anvisa, va fi accesibil tuturor celor care îl vor vrea. Dar eu nu voi fi vaccinat", a insistat Jair Bolsonaro în același discurs:

"Unii spun că dau un exemplu prost. Dar imbecililor, idioților care spun asta, răspund că am luat deja virusul, am anticorpii, deci de ce mă vaccinez?", a continuat președintele.

Bolsonaro a fost contaminat cu noul coronavirus în iulie și și-a revenit după aproximativ 20 de zile, fără a avea aproape deloc simptome.

Brazilia, țară cu dimensiunile unui continent și 212 milioane de locuitori, se confruntă cu un puternic al doilea val de pandemie.

Miercuri s-a depășit recordul de noi contaminări în 24 de ore – peste 70.000 și joi a revenit la peste 1.000 de decese pe zi, la fel ca acum trei luni.

De asemenea, vaccinarea se anunță haotică în această țară, cu un plan național de imunizare tardiv, criticat din toate părțile și efectul descurajant al remarcilor președintelui asupra motivației cetățenilor de a fi imunizați cu ajutorul vaccinului.