Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Covid19: Bruxelles decide astăzi comercializarea vaccinului Pfizer/BioNTech

view.jpeg

Pfizer Puurs
Vaccinul anti Covid19 este produs în Belgia, în satul Puurs
Sursa imaginii: 
Pfizer

Decizia Comisia Europene de a achiziționa și distribui vaccinul este așteptată în următoarele ore. Aprobarea primită din partea Agenției Europene a Medicamentului face posibilă distribuirea primelor eșantioane până la sfârșitul săptămânii.

UE se va aproviziona cu acest vaccin prin intermediul contractului făcut  de Comisia Europeană în numele și pentru statele membre. Au fost comandate 300 de milioane de doze, la prețul unitar de 15,5 euro negociat în noiembrie. 

Astfel, fiecare țară va primi numărul de vaccinuri indicat în stadiul negocierilor și pe care l-a fixat în funcție de propriile-i criterii. 

Primele livrări de câte 10.000 de doze pentru fiecare stat membru UE pot ajunge la destinație pâna în 27 decembrie, iar multe țări vor începe vaccinarea populației în vârstă înainte de sfârsitul anului. 

Belgia, țara unde Pfizer își are liniile de producție, se află însă în situația inedită de a avea acces la vaccin după SUA sau Marea Britanie care s-au aprovizionat deja. Motivul este că Belgia intră în pachetul de negociere al UE care a așteptat avizul EMA înainte de a începe distribuirea vaccinului. 

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) spune că s-a bazat în decizia sa doar pe date științifice și pe propriile analize realizate pe un eșantion de 44.000 de voluntari. Vaccinul comportă două doze și este destinat celor de peste 16 ani. 

Din datele pe care le-am analizat, a reieșit că profilul de securitate al vaccinului este satisfăcător”, spune Sabine Straus, președinta PRAC (Consiliul EMA de Farmacovigilență și Analiză de Risc )

Agenția, aflată sub mare presiune politică, a fost împinsă de unele guverne și de Bruxelles să termine mai repede analiza și de altele să nu se grăbească prea tare. 

In final, EMA spune că și-a urmat propriul ritm și că poate spune azi că vaccinul dezvoltat de Pfizer și BioNTech poate primi autorizația de „comercializare condiționată”. 

Această formulă este folosită în astfel de cazuri unde un medicament sau vaccin complet nou despre care nu există suficiente date clinice, dar care prezintă mai multe beneficii decât riscuri. 

EMA precizează că pentru moment nu există informații care să demonstreze că acest vaccin nu ar fi eficient împotriva noii variante a virusului recent descoperită.