Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


COVID-19 | Medic, despre noua tulpină: Atât timp cât nu este o mutație puternic schimbătoare în structură, vaccinul va fi un succes

corona-4903574_1920.jpg

Image source: 
pixabay.com

Noua tulpină a virusului SARS-CoV-2, descoperită în Marea Britanie, este „mai transmisibilă” în comparaţie cu tulpinile existente, dar nu există dovezi suficiente asupra severităţii acesteia, a anunţat luni Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor. " Atât timp cât nu este o mutație puternic schimbătoare în structură, vaccinul anti-COVID va fi un succes pentru că se adresează acelor structuri importante din virus", explică la RFI, medicul Carmen Bunu Panaitescu, medic primar Alergologie și Imunologie. 

 

Analizele preliminare făcute până în prezent arată un potenţial estimat de creştere a ratei de reproducere (R) cu 0,4 şi o transmisibilitate cu 70% mai mare în comparaţie cu celelalte tulpini.

Nu există nicio indicaţie în acest moment privind o severitate a infecţiei asociată cu noua mutaţie”, a precizat într-un comunicat Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor. Insituția a mai transmis că sunt efectuate analize pentru a se determina riscul de reinfectare şi eficacitatea vaccinurilor existente asupra noii tulpini, detectată deja în mai multe ţări, printre care Danemarca, Olanda şi Italia, potrivit Agerpres. 

În condiţiile în care „în prezent nu există dovezi suficiente care să indice amploarea cu care noua variantă a virusului se răspândeşte în afara Regatului Unit, sunt necesare eforturi specifice pentru a preveni şi controla răspândirea acestuia”, recomandă ECDC. 

Mutaţiile sau modificările genetice apar în mod natural la toate virusurile, inclusiv la SARS-CoV-2.

"Aici aș vrea să spun câteva cuvinte despre ceea ce fac virusologii și aș vrea să citez din literatură. Rolul lor este de a supravegheze aceste virusuri, știind că acestea se schimbă, că au aceste mutații în structura lor. Practic, asta s-a întâmplat de când a început pandemia, au monitorizat în permanență structura genetică a virusului, așa au și descoperit că este o structură diferită. Despre aceste coronavirusuri se știe că pot să aibă, în general, multe variante asemănătoare genetic între ele, așa că au urmărit să vadă dacă există mutații și dacă sunt majore. Atunci, dacă sunt asemănătoare între ele, pot fi tratate cu același vaccin. Atât timp cât nu este o mutație puternic schimbătoare în structură, vaccinul anti-covid va fi un succes pentru că se adresează acelor structuri importante din virus", explică la RFI, medicul Carmen Bunu Panaitescu, medic primar Alergologie și Imunologie. 

ASCULTĂ AICI INTERVIUL INTEGRAL: