Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Coronavirus | Ceremoniile festive, interzise în localurile din Chișinău. Ceban: ”Sărbătorim anul acesta acasă”

La Chișinău, începând de marți, sunt interzise evenimentele și ceremoniile festive, prilejuite de Crăciun și Revelion, organizate în localuri. Interdicția este valabilă până pe 15 ianuarie și vine pe fondul creșterii numărului bolnavilor de coronavirus. Potrivit datelor Ministerului Sănătății, până în prezent, în R.Moldova, 135.910 moldoveni s-au infectat cu Covid-19, iar 2.778 au decedat, printre aceștia fiind și 64 de lucrători medicali. Cele mai multe cazuri sunt la Chișinău. Să mai spunem că, de la miezul nopții, vor fi suspendate zborurile spre și dinspre Marea Birtanie, în contextul apariției unei noi tulpini a virusului SARS-CoV-2 la nivelul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.

Potrivit celei mai recente decizii a Comisiei Extraordinare de Sănătate Publică, la Chișinău se interzice organizarea evenimentelor și ceremoniilor festive, cu ocazia sărbătorilor de iarnă, ”în toate unitățile de alimentare publică, precum și în instituții, la locul de serviciu, indiferent de statutul juridic public sau privat. În perioada 22 decembrie-15 ianuarie, se interzice desfășurarea tuturor acțiunilor artistice și distractive, dansurile și concursurile, alte genuri de divertisment cu prilejul sărbătorilor de iarnă”.

”Sărbătorim anul acesta acasă, pentru ca la anul să putem întâlni sărbătorile împreună cu cei dragi. Haideţi să ne solidarizăm, pentru a nu ajunge la o situație gravă. Medicii lucrează la limită, în plus avem o lipsă de personal medical”, este mesajul primarului Capitalei, Ion Ceban, care i-a îndemnat pe chișinăueni să evite locurile aglomerate și să rămână acasă de sărbători.

”Dinamica cu privire la numărul persoanelor infectate cu Covid-19 este în creștere, însă noi continuăm să exagerăm. În jur de 57 de mii de cazuri și 898 de decese, doar în municipul Chișinău, de la începutul pandemiei. Localurile sunt pline. Majoritatea dintre ele funcționează fără termometrie, fără dezinfectant și distanțare socială. Mai mult, pe rețelele de socializare, văd că sunt postări că lumea merge la sărbători și le pare bine. Nu știu cât de bine le va părea când vor ajunge la spital, dar spre marele meu regret, mulți ajung la spital”, mai afirmă primarul.

Totodată, Ion Ceban vorbește despre o criză enormă de medici. ”Nu avem cadre medicale. Este o criză enormă de lucrători. Nu mai avem paturi la terapie intensivă. Extrem de mulți pacienți ajung a fi internați cu forme grave, cresc cazurile grave și critice. Uneori este foarte dificil să găsim locuri la terapia intensivă”.

Purtarea măştilor de protecție rămâne obligatorie în toate spațiile publice deschise și închise pe întreg teritoriul mun. Chișinău, inclusiv în transportul public.

Potrivit datelor Ministerului Sănătății, în total, în spitalele din țară sunt internați 3.324 de pacienți confirmați cu infecția COVID-19, dintre care 233 în stare extrem de gravă (60 pacienți sunt conectați la aparate de respirație asistată). În total, 120.015  persoane au fost tratate de coronavirus. În tratament la domiciliu cu forme ușoare ale bolii se află 8.494 persoane, iar 35.477 sunt sub supraveghere la domiciliu.

Să spunem că, în contextul prevenirii răspândirii coronavirusului, autoritățile anunță că R.Moldova suspendă toate cursele aeriene de pasageri, cât și charterele din și spre Marea Britanie, începând cu 23 decembrie 2020, orele 00:00. Decizia a fost aprobată de către Comisia Naţională Extraordinară de Sănătate Publică. Informația a fost confirmată de autoritățile de sănătate publică din Marea Britanie și de Organizația Mondială a Sănătății.

Totodată, din 23 decembrie, orele 00.00, va fi interzisă sosirea pe Aeroportul Internațional Chișinău a pasagerilor cu escală, din Marea Britanie. Astfel, autoritățile au aprobat interdicția pentru operatorii avia de a îmbarca pasagerii care vin în Republica Moldova cu escală, din Marea Britanie.