Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cursa cu obstacole a vacinării și imunizării în Europa se află de-abia la început

vaccin_ue.jpg

Image source: 
Facebook / European Commission

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a dat luni undă verde vaccinului Pfizet-BioNTech. Ar putea fi o zi istorică pentru Europa în lupta contra coronavirusului. Dar multe obstacole rămân a fi depășite.

Aprobarea a venit, totuși, la aproape trei săptămâni în urma autorității de reglementare din Marea Britanie, care a dat undă verde vaccinului pe 2 decembrie.

Aceasta i-a făcut pe mulți comentatori și politicieni să se întrebe cum se face că operațiunea de vaccinare a început în afara Uniunii Europene, cu un produs conceput de un laborator din Germania și fabricat în Belgia.

De partea sa, Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a explicat că a folosit un mecanism mai robust pentru a aproba vaccinul, evitând autorizarea de urgență. În plan juridic , aceasta înseamnă că, pe teritoriul Uniunii Europene,  răspunderea pentru eventualele probleme revine companilor producătoare.

De asemenea, agenția europeană a așteptat puțin pentru a putea învăța din experiența Marii Britanii dar și a altor țări care au început mai devreme, cum este cazul Statelor Unite.

Și, după cum amintește publicația europeană Politico, EMA a avut  de păstrat și un echilibru politic extrem de fin. Pe de o parte, a fost presiunea de a accelera lucrurile - inițial din partea guvernelor polonez și ungar , iar mai târziu de la miniștrii sănătății ai Germaniei și Italiei. 

Pe de altă parte, exista temerea că autoritățile de reglementare se mișcă prea repede și ca atare, ar putea scăpa din vedere unele riscuri.

La rândul său, Comisia a găsit o modalitate de a accelera procesul de consultare cu statele membre și de a aproba vaccinul la doar câteva ore după recomandarea pozitivă a EMA. Iar președintea Comisiei, Ursula von der Leyen,  nu și-a putut ascunde entuziasmul atunci când a spus că "Aceasta este o modalitate foarte bună de a încheia acest an dificil și de a începe în cele din urmă să întoarcem pagina  COVID-19”.

Ea a subliniat, de asemenea, că vaccinul a fost dezvoltat în Germania, finanțat cu fonduri de cercetare UE de 9 milioane de euro și susținut de un împrumut de 100 de milioane de euro de la Banca Europeană de Investiții în iunie – o adevărată poveste de succes european, a mai spus Ursula von der Leyen.

Dar este încă prea devreme pentru a putea vorbi despre un succes deplin – aceasta se va întâmpla atunci când, în Uniunea Europeană cel puțin, gradul de imunizare va deveni atât de mare încât să permită reluarea normală a activităților și a vieții de zi cu zi.

Iar obstacolele ce trebuie depășite sunt importante. Mai întâi, organizarea logistică trebuie să fie impecabilă. Orice sincopă în aprovizionarea cu doze va genera tensiuni și chiar va avea consecințe politice în cazul în care, dintr-un motiv sau altul, unele state membre vor primi dozele la care au dreptul iar altele vor mai avea de așteptat.

Apoi, pot apărea probleme în distribuția internă a vaccinurilor și știm, din experiență, că atunci când lucrurile merg prost, liderii politici dau vina pe Bruxelles, iar dacă merg bine, meritele sunt doar ale lor.

Un alt obstacol major îl constituie reticența la vaccinare – cu atât mai ridicată cu cât este și neîncrederea în autorități și instituții. Iar la acest capitol, românii se numără printre națiunile – să le spunem așa – cele mai vaccinosceptice.

Rămâne de văzut cât de mult va conta faptul că EMA a folosit o procedură mai îndelungată, dar care face răspunzătoare companiile pentru eventuale probleme. Cu atât mai mult cu cât și campaniile de dezinformare s-au întețit în ultimul timp.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Eurocronica din 23 decembrie 2020