Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Imigranții se strecoară în camioanele blocate la intrarea în Eurotunel. Ciocniri violente cu Poliția și cu șoferii

sofer.jpg

Un șofer amenință un imigrant care vrea să se ascundă în camionul său, pentru a ajunge în Marea Britanie, Calais, Franța decembrie 2020
Sursa imaginii: 
Twitter via infomigrants.net

Pe măsură ce Brexitul se apropie, tensiunile cresc în apropiere de intrarea în tunelul Canalului Mânecii, pe autostrada A6, în Calais. Asociațiile civice denunță „un focar de violență” din partea Poliției împotriva migranților care încearcă să se ascundă în camioane. La rândul lor, autoritățile îi acuză pe migranți de violență împotriva forțelor de ordine și a șoferilor de camioane.

Cel puțin până miercuri, când traficul dintre cele două țări a început să se reia, situația a fost explozivă în Calais, lângă intrarea în tunelul Canalului Mânecii. Iminența Brexitului și teama privind introducerea taxelor vamale pentru șoferii de camioane, au generat ambuteiaje uriașe la frontiera franco-britanică.

Șoferii trebuie să aștepte ore în șir înainte de a urca pe un feribot sau pe o navă pentru a ajunge în Marea Britanie.

"Situația este sub orice critică. De două luni, trebuie să așteptăm mai mult de șase ore pentru a traversa Canalul. Nu pot să mai îndur asta", a declarat un șofer de camion englez pentru cotidianul  Bien public.

Deoarece cozile sunt infernale, iar camioanele oprite pe autostrada A6, tot mai mulți migranți încearcă să pătrundă în vehicule.

Sute de exilați încearcă zilnic să deschidă ușile vehiculelor de marfă și să se ascundă acolo, pentru a pătrunde ilegal în Anglia. „Din ce în ce mai mulți migranți ajung în Regatul Unit”, spune Bastien Roland de la Cabane Juridique, o asociație care ajută migranții din regiune. Reușitele îi încurajează pe ceilalți să-și încerce norocul.

Bastoane și mușcături de câine

Această creștere a numărului de migranți pe autostrada A6 a dus, de asemenea, la o prezență mai mare a forțelor de ordine. "Poliția de frontieră și Border force [poliția britanică] controlează toate vehiculele de marfă", a declarat pentru AFP subprefectul responsabil de Brexit, Paul-François Schira, săptămâna trecută.

Miercuri, 16 decembrie, "au fost înregistrate mai mult de 2.300 de intervenții ale CRS pe autostradă pentru a împiedica migranții să intre în camioane sau pentru a-i da jos", a spus el.

Creșterea numărului de polițiști a provocat „un focar de violență”, subliniază Bastien Roland. Lovituri de baston, gaze lacrimogene, câini ... Mărturiile migranților s-au înmulțit în ultimele săptămâni.

„Violența poliției s-a intensificat odată cu blocarea traficului”, spune Chloé Smidt-Nielsen de la asociația Human rights observers (HRO).

"Un bărbat mușcat de câini a venit la noi. Nu știa dacă aceștia fuseseră trimiși de polițiști sau de agenții de securitate. Totuși, nu a putut merge fără cârje timp de câteva zile", spune Nora Fellens, avocat al  asociației Cabane Juridique.

„Altul a avut nevoie de mai multe copci după ce a fost bătut cu un baston în zona ochilor”, continuă activista. „Un exilat ne-a povestit că poliția i-a dislocat umărul forțându-l să iasă dintr-un camion”, adaugă Chloé Smidt-Nielsen.

Mai mulți migranți au fost duși la spital. „Mulți dintre ei nu au văzut nimic pentru că autoritățile au folosit gaze lacrimogene”, continuă voluntarul HRO.

"A devenit aproape normal ca imigranții să fie bătuți cu bastoane. Ei spun că sunt loviți chiar dacă nu fac nimic. Este suficient să fie acolo, lângă autostradă. Violența este exagerată", spune Nora Fellens.

Susținuți de avocații de la Cabane Juridique, mai mulți imigranți au depus plângeri împotriva polițiștilor.

Imigranți strecurându-se sub prelata unui camion blocat în ambuteiaj, Calais, decembrie 2020. Foto: Twitter

 

Un polițist rănit și un imigrant mort

La rândul lor, polițiștii denunță violența împotriva lor și a șoferilor de camioane. După cum a raportat cotidianul regional La Voix du Nord, un membru CRS a fost rănit de un exilat în timp ce încerca să-l evacueze dintr-un camion.

„Imigrantul a lovit polițistul, rănindu-l la cap și braț”, a scris presa joi, 17 decembrie, citând prefectura din Pas-de-Calais.

Ușor rănit, polițistul a primit îngrijiri, și apoi a fost dus spitalul din Calais. Migrantul a fost arestat. Contactată de InfoMigrants, prefectura regională nu a răspuns la solicitările noastre.

Pe măsură ce Brexitul se apropie, asociațiile sunt îngrijorate de o „situație extrem de periculoasă” care poate cauza tragedii. Un sudanez a murit la sfârșitul lunii noiembrie, când a fost lovit de un camion lângă tunelul din Canalul Mânecii.

„Potrivit compatrioților săi, el nu a văzut vehiculul pentru că a fost orbit de gazele lacrimogene”, relatează activiștii umanitari, care amintesc că „condițiile de viață din Calais sunt atât de mizerabile încât îi împing pe oameni să-și asume tot mai multe riscuri pentru a ieși din acest iad ”.

Pe 21 decembrie, Franța a anunțat închiderea frontierei sale cu Regatul Unit din cauza apariției unei noi tulpini de coronavirus în Anglia. Traficul a început să se reia miercuri.

 

Traducere de Anda Costiuc după reportajul infomigrants.net preluat de France24