Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Unde vă puteți programa pentru vaccinarea anticoronavirus

centrul_vaccinare.jpg

Centrul de vaccinare anti-COVID-19, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară "Cantacuzino"
Sursa imaginii: 
Mirela Dădăcuș/RFI România

Programările pentru vaccinarea anticoronavirus se vor putea face on-line, telefonic, prin medicul de familie sau prin intermediul direcției de asistență socială. La sosirea în centrul de vaccinare persoanele programate vor completa formulare și vor trece printr-un triaj medical, iar după vaccin vor rămâne 15 minute sub supraveghere, în caz că ar putea avea reacții adverse. Reglementările se regăsesc într-un ordin care stabilește normele privind autorizarea, organizarea și funcționarea centrelor de vaccinare împotriva COVID-19, document publicat astăzi de Ministerul Sănătății. Pe 26 decembrie va fi livrată prima tranșă simbolică de circa 10.000 de doze de vaccin anti-COVID.

Potrivit documentului,  centrele sunt înființate prin ordin al ministrului sănătății, la propunerea direcțiilor de sănătate publică județene și a municipiului București, și vor fi organizate sub mai multe forme, respectiv:

 • Centre de vaccinare fixe;
 • Centre de vaccinare mobile: caravane sau alte formațiuni mobile, care aparțin Ministerului Afacerilor Interne - Departamentul pentru Situații de Urgență si/sau Ministerului Apărării Naționale, respectiv structurilor subordonate acestora; 
 • Echipe mobile de vaccinare, pentru vaccinarea în locații specifice;
 • Centre de vaccinare de tip drive-through pentru marile orașe, destinate populației generale;
 • La nivelul cabinetului de medicină de familie, după caz, în funcție de evoluția epidemiologică și tipul vaccinurilor disponibile.

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID

"Toată activitatea de vaccinare se va face în baza unui sistem de programare. Lucrătorii din sistemul medical vor fi programați de unitățile angajatoare, personalul la risc- cei cu boli cronice și cei peste 65 de ani- vor fi programați prin intermediul medicilor de familie și prin intermediul Direcțiilor de Asistență Socială, personalul esențial va fi programat prin instituțiile angajatoare, iar populația generală va avea la dispoziție trei modalități de programare în această platformă unică: telefonic, individual, prin sistemul online sau prin intermediul medicilor de familie."

Autoritățile lucrează la o platformă unică de programare în vederea vaccinării. 

Totodată, actul normativ prevede că direcțiile de sănătate publică județene sau a municipiului București avizează temporar funcționarea centrelor de vaccinare, pe baza metodologiei proprii, a documentelor depuse de către deținătorul/administratorul spațiului și după evaluarea dotării fiecărui centru. Centrele de vaccinare care aparțin ministerelor cu rețea proprie vor fi organizate și avizate de către structurile proprii, cu respectarea cerințelor legale.

Vaccinarea se va face de către personal medical, cu aviz de liberă practică valabil, eliberat de către Colegiul Medicilor și/sau personal medico-sanitar care deține certificat valabil eliberat de Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România (OAMGMAMR).

Fiecare centru de vaccinare va avea un medic coordonator și va fi organizat cu respectarea circuitului unidirecțional (flux unidirecțional, fără intersectare). Toate centrele de vaccinare (fixe sau mobile) vor fi deservite de echipe medicale alcătuite din medic și personal medical auxiliar.

Vaccinarea se va face pe bază de programare pentru a asigura un flux organizat al beneficiarilor vaccinării, pentru a menține un climat favorabil necesar triajului medical, vaccinării propriu-zise si perioadei de monitorizare post-vaccinare și pentru a reduce la minimum posibil riscul de pierdere a dozelor de vaccin. Persoanele se vor putea programa on-line, telefonic, prin medicul de familie sau prin intermediul direcției de asistență socială din cadrul consiliilor locale, după caz.

Vor fi în jur de 850-900 de astfel de centre în toată țara, dar lor li se vor alătura și caravane mobile. În momentul de față, românii au la dispoziție o platforma națională de informare cu privire la vaccinarea anti-COVID. Aici se găsesc informații detaliate despre vaccinuri, siguranța lor, întrebări frecvente, mituri etc. Potrivit președintelui Klaus Iohannis, vaccinarea populației generale împotriva COVID-19 se va face,cel mai probabil, în lunie martie, aprilie și mai.

Potrivit Ordinlui care stabilește normele privind autorizarea, organizarea și funcționarea centrelor de vaccinare împotriva COVID-19, centrele de stocare și distribuire a vaccinului împotriva COVID-19 desemnate oficial sunt:

 • Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” București;
 • Spitalul Clinic Militar de Urgență „Dr. Iacob Czihac” Iași;
 • Spitalul Clinic Militar de Urgență „Dr. Constantin Papilian” Cluj-Napoca;
 • Spitalul Militar de Urgență „Dr. Alexandru Gafencu” Constanța;
 • Spitalul Clinic de Urgență Militar „Dr. Ștefan Odobleja” Craiova;
 • Spitalul Militar de Urgenţă „Regina Maria" Brașov;
 • Spitalul Clinic Militar de Urgență „Dr. Victor Popescu” Timișoara.