Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Bradul de Crăciun și o rivalitate istorică în Statele Baltice

riga.jpg

Riga, Letonia, decembrie 2019
Sursa imaginii: 
Facebook / Riga In My Colours

În fiecare decembrie, după cum scrie Courrier International, Letonia și Estonia dezgroapă o rivalitate istorică: în care dintre cele două țări a fost instalat mai întâi primul pom de Crăciun într-o piață publică?

Și, cum se întâmplă adesea în astfel de situații, „răspunsul depinde de cui i se pune întrebarea”, notează publicația letonă LSM.

Letonia va susține că a fost prima, în 1510: „O placă prinsă între pavajele Pieței Primăriei din Riga atestă, în opt limbi, că acesta este locul unde bradul a fost instalat întâia dată.

În vitrinele Muzeului de Istorie al Orașului Riga puteți admira chiar și o decorație folosită în secolul al XVI-lea pentru primii brazi de Crăciun. Este vorba despre o bilă mică din sticlă cu cârlig din fier forjat.

De câțiva ani, bradul este prezent, de fapt, în toate anotimpurile, de când a fost ridicată o sculptură din bronz în aceeași piață din capitala Letoniei”.

La Tallinn, 300 de kilometri mai la nord, lucrurile se văd cu totul diferit. Aici se spune că primul brad a fost ridicat în 1441. Dar nicio placă și nicio sculptură nu vin să susțină acest fapt.

Cu toate acestea, capitala Estoniei are un argument puternic: aici s-a instalat cu adevărat un brad, în timp ce dincolo, la Riga, „se spune că negustorii ridicaseră doar un imens candelabru în formă de copac decorat cu flori uscate, fructe, legume și chiar figurine din paie”.

Totuși, cele două țări baltice sunt de acord asupra unui punct. Tradiția de decorare a unui copac de Crăciun vine de la ghildele medievale numite ”Capetele negre”, comunități de tineri germani necăsătoriți care locuiau în Tallinn și Riga, două orașe hanseatice la acea vreme.

La începutul secolului al XV-lea, cele două orașe aparțineau Livoniei, un teritoriu care cuprindea aproximativ Letonia și Estonia de astăzi și care se afla sub stăpânirea germană.

Prin urmare, un deputat leton a propus o rezoluție comună cu partenerii săi estonieni pentru a susține acest trecut comun și a face ca toată lumea să cadă de acord, în cele din urmă. Însă propunerea n-a fost însușită și de partea estoniană.

Dar dacă istoricii sunt împărțiți cu privire la fiabilitatea surselor și a diferitelor versiuni, legendele circulă în ambele țări și, în cele din urmă, nu fac decât să atragă turiști în cea mai rece și mai întunecată perioadă a anului din statele baltice – bineînțeles, atunci când nu sunt restricții sanitare, amintește LSM.

Dar, așa cum se spune, când doi se ceartă, al treilea câștigă. De câțiva ani încoace, pomul de Crăciun din Vilnius, Lituania, cea de-a treia republică baltică, a fost recunoscut ca fiind cel mai frumos din Europa.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Eurocronica din 24 decembrie 2020