Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Medic, despre vaccinarea anti-COVID a celor care au făcut boala

vaccin_corona.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Medicii de familie au primit deja solicitări din partea pacienților care vor să se vaccineze împotriva noului coronavirus. Deocamdată, solicitările nu pot fi înregistrate pentru că programarea pentru vaccinare nu este încă disponibilă pacienților cu boli cronice sau celor care nu au comorbidități, spune la RFI, medicul de familie Gindrovel Dumitra, coordonatorul Grupului de Vaccinologie din cadrul Societății Naționale de Medicina Familiei. Potrivit acestuia, imunizarea colectivă trebuie obținută în următoarele 6 luni, pentru a opri răspândirea virusului. Asta înseamnă că în următoarele luni trebuie vaccinat un procent de 60-70% din populație. "Există în schimb date care vin din Marea Britanie și care vorbesc de o transmisibilitate crescută a acestei tulpini. Pentru această tulpină, este foarte posibil să avem o acoperire vaccinală mai înaltă. Dar sunt date pe care în acest moment nu le cunoaștem.", mai spune medicul.

Gindrovel Dumitra, medic de familie:

  • În acest moment, avem o problemă în ceea ce privește protecția oferită de boală. Și există din ce în ce mai multe date care vin și ne spun că este posibil să avem o protecție obținută după boală, dar această protecție poate fi dependentă de nivelul de gravitate pe care l-a avut această boală.
  • Este foarte posibil ca titrul de anticorpi, mai ales la cei care au avut forme asimptomatice, să scadă și să nu mai fie protectori.
  • Practic, vaccinarea împotriva COVID-19 va reprezenta o opțiune și pentru acești pacienți. Problema pe care ne-o punem este momentul în care se va indica această vaccinare și nu există încă o recomandare oficială la nivel mondial care spune că putem vaccina la o lună, la două luni sau la trei luni. Probabil că va trebui să facem o prioritizare în funcție de disponibilitatea vaccinului. Adică, o persoană care este cadru medical, de exemplu,  și în această perioadă trebuie să se vaccineze,  dacă tocmai a trecut prin boală, nu va trebui să se vaccineze imediat, va trebui să stea o perioadă de aproximativ  o lună, poate două luni, astfel încât să-l vaccinăm într-o perioadă în care organismul să fie capabil să dezvolte titrul de anticorpi încă o dată.
  • A doua problemă legată de această situație se referă la siguranță. Nu există niciun motiv în ceea ce privește siguranța în cazul în care o persoană a dezvoltat deja boala.
  • În niciun un caz nu contraindicăm vaccinarea persoanelor care au trecut prin boală, din cauza siguranței.
  • Vaccinarea nu aduce un beneficiu doar individual, el trebuie să fie un beneficiu colectiv. Știm foarte bine că avem o eficacitate de 95%, ceea ce înseamnă că vor fi persoane care nu vor dezvolta titrul de anticorpi protectori, se vor îmbolnăvi și vor transmite boala.
  • Nu se știe în acest moment, pe deplin, dacă vaccinarea ne protejează complet în ceea ce privește transmisibilitatea. Adică, e posibil ca vaccinându-ne să evităm să facem boala sau o formă severă a bolii, dar este foarte posibil ca acest virus să poată replica la nivelul porții de intrare, calea respiratorie superioară, și mai departe, iarăși, pentru o perioadă mai scurtă de timp decât de obicei, să se poate transmite. Vaccinându-ne, vom avea protecție individuală, dar așteptăm vaccinarea colectivă. 
  • Referindu-ne la tulpina obișnuită a SARS-CoV-2, care este acum în România, estimăm că ar fi nevoie de o acoperire vaccinală de 60-70%. Există în schimb date care vin din Marea Britanie și care vorbesc de o transmisibilitate crescută a acestei tulpini. Pentru această tulpină, este foarte posibil să avem o acoperire vaccinală mai înaltă. Dar sunt date pe care în acest moment nu le cunoaștem. Acesta este un argument de ce nu este acceptabil să obținem imunitatea colectivă prin boală, într-un termen lung de timp. Pentru că, efectiv,  lăsând să circule acest virus în populație, el poate suferi modificări, și putem asista la creșterea infecțiozității și a contagiozității, însă putem asista și la modificări ale formelor clinice de boală. Asta înseamnă, în primul rând, pierderi de vieți omenești.

ASCULTĂ AICI INTERVIUL INTEGRAL:

 
Dr. Gindrovel Dumitru, medic de familie, intervievat de Mirela Dădăcuș