Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


O asistentă medicală de la Institutul "Matei Balș", prima persoană vaccinată anti-COVID în România (VIDEO)

anghel.jpg

Prima persoană vaccinată împotriva COVID-19 în România este Mihaela Anghel, asistentă medicală generalistă (Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”). Pe 27 februarie 2020, ea a preluat primul pacient din România confirmat cu virusul SARS-CoV-2.
Sursa imaginii: 
Facebook/ Ro Vaccinare

Campania de vaccinare anti-COVID a început în România duminică la ora 9.00. Prima persoană vaccinată este o asistentă medicală de la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş”. 

Primele 3.000 de doze de vaccin au fost distribuite la Institutul "Matei Balș" din Capitală și la celelalte nouă spitale de boli infecțioase aflate în linia întâi în lupta cu noul coronavirus.

„Am fost privilegiată că am fost aleasă să fiu prima persoană vaccinată din această țară. Nu a durut, este cel mai nedureros vaccin pe care l-am făcut. (...) Cred că a fost cea mai mare emoție. Este începutul sfârșitului pandemiei.”, a declarat Mihaela Anghel după vaccinare.

 

 

 

Aceasta le-a recomandat românilor „să deschidă bine ochii și să se vaccineze pentru a scăpa de această greutate”, "să nu mai aștepte să se îmbolnăvească ei sau ce dragi ca să își dea seama că există această boală". Asistenta a primit o adeverință de vaccinare.


Sursa imaginii: 
Facebook/ RO Vaccinare

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu: Momentul este unul de speranță, care ar trebui să ne arate că putem învinge acest virus, dar trebuie să fim în continuare precauți. Este esențial să continuăm să fim precauți.

Dr. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare: E un moment emoționat pentru toată lumea. Astăzi este ziua lui Louis Pasteur. Cred că această campanie reprezintă un tribut adus cercetării medicale

Vaccinarea a început în România cu cadrele medicale din toate cele 10 spitale de Boli Infecțioase aflate în prima linie în lupta împotriva COVID-19:

- Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş”, București;
- Spitalul Clinic de Boli Infecţioase „Dr. Victor Babeş" din Bucureşti, inclusiv secţia externă modulară Pipera;
- Spitalul Clinic de Boli Infecţioase din Braşov;
- Spitalul Clinic de Boli Infecţioase din Cluj-Napoca;
- Spitalul Clinic de Boli Infecţioase din Constanţa;
- Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Victor Babeş” din Craiova;
- Spitalul Clinic de Boli Infecţioase din Iaşi;
- Spitalul de Pneumoftiziologie „Dr. Nicolae Ruşdea” din Baia Mare;
- Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava;
- Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeş” din Timişoara

Potrivit Grupului de Comunicare Strategică, dozele de vaccin din prima tranşă - cele peste 3.000 de vaccinuri cu valoare de primă administrare - au fost alocate în funcţie de necesarul solicitat de fiecare dintre cele 10 spitale. Astfel, la Braşov s-au solicitat 100 de doze; la Spitalul "Matei Balş" Bucureşti - 600 de doze, iar la "Victor Babeş" - 530; la Cluj - 375 doze; Constanţa - 170; Dolj - 90; Iaşi - 260; Baia Mare - 210; Suceava - 250; Timişoara - 450 de doze.

„Campania de vaccinare începe în același timp în România și în celelalte state membre ale Uniunii Europene. Avem totul pus la punct. Este un moment important, îl așteptăm de un an de zile. Apariția vaccinului într-un timp record va ajuta la eradicarea pandemiei într-o perioada cât mai scurtă, sper eu. În completarea măsurilor pe care le avem, vaccinul vine să ajute la acest lucru”, a declarat premierul Florin Cîțu, la sosirea primei tranșe de vaccin.