
Social
Salariul minim crește puțin peste inflație. Salariile bugetare, înghețate
catu.jpg

Salariul minim va crește doar puțin peste rata inflației, acesta e comrpomisul găsit de premier. „Rata inflației în acest moment este estimată sub 2%, în jur de 1,8%, salariul minim crește cu 3,1% pentru anul viitor”, a afirmat premierul.
Premierul Florin Cîțu anunță că salariile bugetarilor vor fi înghețate la nivelul veniturilor din decembrie 2020. Ca un fel de compensare, premierul anunță că a fost găsită o soluție pentru prelungirea amânării ratelor la bănci. „Am avut discuții referitoare la amânarea ratelor la bănci. Știți foarte bine că există o decizie a EBA - Autoritatea Bancară Europeană - care spune că se pot amâna aceste rate până la nouă luni. Dar în acest moment am găsit o soluție prin care vom putea să prelungim, pentru anumite categorii, această facilitate. Zilele viitoare vom veni și cu detalii, dar vreau să îi asigur pe români că am lucrat în această perioadă și ne apropiem de o soluție care să permită celor afectați de această perioadă de criză să poată să beneficieze în continuare de această facilitate”, a spus premierul.
În ce privește măsurile ce vor fi adoptate în ședința Guvernului de miercuri, Florin Cîțu a anunțat prelungirea măsurile active până în 30 iunie 2021: indemnizația acordată pe perioada suspendării temporare a contractului individual de muncă, acordarea de ajutor angajatorilor pentru decontarea unei părți a salariilor angajaților menținuți în muncă, etc. „Munca flexibilă este o măsură care cred că se va permanentiza în România. În continuare sunt acele măsuri de ajutor de stat prin intermediul IMM Invest. Noutatea este Agro IMM Invest, va fi aprobată în ședința următoare, este o măsură pe care o așteaptă cei din sectorul agricol cu garanții de până la 1 miliard de lei”, a spus Cîțu.
De asemenea, va fi aprobată schema de ajutor de stat pentru acordarea de sprijin financiar pentru Horeca: schema are un buget de 500 de milioane de euro. Conform premierului, va continua și anul viitor voucherele de vacanță în valoare de1.450 lei, iar cei din HoReCa vor fi scutiți de impozite. De asemenea, angajatorii pot „restructura” datoriile care au ajuns până în 31 decembrie 2020, nu doar pe cele până în 31 iulie 2020. „Și în ultimul rând în ceea ce privește angajații din mediul bugetar: nu vor fi tăiate salariile. În acest moment analizăm dacă legea în vigoare este eficientă privind salariile din mediul public. Până atunci veniturile se mențin la nivelul din decembrie 2020”, a spus premierul.
În replică, opoziția acuză : cabinetul Cîțu nu a avut nevoie decât de câteva zile pentru „a-și da arama pe față: astăzi, a dat oficial startul austerității!”, scrie președintele PSD, Marcel Ciolacu. Prima decizie a acestui Guvern Strâmb al Dreptei este stoparea creșterii valorice a prestațiilor sociale. O lovitură dramatică pentru cei mai defavorizați dintre români, pe care PNL și USR-PLUS îi condamnă la sărăcie extremă”, arată într-o postare pe Facebook Marcel Ciolacu.
Conform acestuia, Guvernul vrea să îngheţe mai multe venituri începând de anul viitor, printre care indemnizaţia de hrană, sporurile, voucherele de vacanţă, dar şi salariile profesorilor. „Nici vorbă de TaxeZero pe salariul minim, cum propunea USR în campanie! În schimb, vor să umilească milioane de angajați crescând salariul minim brut pe țară garantat în plată pentru anul 2021 cu maxim 70 de lei lunar. Asta înseamnă că generosul Cîțu le oferă muncitorilor români câte 2 lei în plus pe zi! Atât au putut....”, își termină mesajul liderul PSD.