Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Agnes Keleti, campioana olimpică mondială, va împlini în curând 100 de ani

000_8xn7wm-2048x1365.jpg

Agnes Keleti
Image source: 
AFP

Cea mai în vârstă campioană olimpică din lume, gimnasta maghiară Agnes Keleti, se pregătește să-și sărbătorească centenarul în țara natală, după o viață de exod marcată  de Holocaust dar și de gloria podiumurilor.

„Mă simt bine, ideea e că nu trebuie să te privești în oglindă”, a șoptit bătrâna doamnă născută pe 9 ianuarie 1921, când a primit jurnaliștii AFP în apartamentul ei din Budapesta, luna trecută. „Așa am reușit să rămân tânără”, a explicat pe un ton jucăuș această campioană medaliată de 5 ori cu aur, trecându-și uneori mâna prin frumosul păr grizonat.

Deși acum suferă de o demență care îi afectează memoria pe termen scurt, Agnes Keleti, este inteligentă și se mișcă cu un pas încrezător, schițând o coregrafie, în mijlocul fotografiilor și  amintirilor aduse din numeroasele călătorii. „Nu mai pot face piruete”, se amuză ea. „Îngrijitorul meu crede că cer prea mult”, a spus ea încrezătoare, între două dedicații scrise la cerere.

Ea răsfoiește cu mândrie o nouă carte, publicată cu ocazia împlinirii a 100 de ani, întrucât povestea ei de viață se aseamănă cu un scenariu de film.

Identitate falsă 

Agnes Keleti a câștigat zece medalii la gimnastică, majoritatea după ce a atins vârsta de 30 de ani împotriva concurenților adolescenți, inclusiv cinci medalii olimpice de aur la Helsinki (1952) și Melbourne (1956). „Am făcut sport nu pentru că m-a făcut să mă simt bine, ci pentru că așa am reușit să văd lumea”, a declarat ea pentru AFP în 2016.

Ajunsă în echipa națională în 1939, regina medaliilor a câștigat primul titlu maghiar în anul următor, dar i s-a interzis rapid orice activitate sportivă din cauza originilor sale evreiești.

După ce Germania nazistă a ocupat Ungaria în martie 1944, ea a scăpat de deportarea într-un lagăr al morții obținând documente false, asumându-și identitatea unei tinere menajere creștine, Piroska Juhasz. „Am rămas în viață datorită lui Piroska cu care am făcut schimb de haine și documente”, a spus Agnes Keleti, care alerga regulat pentru a se menține în formă în mediul rural unde se ascundea. Tatăl său și mai mulți membri ai familiei sale au fost uciși la Auschwitz, în timp ce mama și fratele său au fost salvați datorită diplomatului suedez Raoul Wallenberg.

Agnes Keleti a emigrat în Australia în 1957, la un an după eșecul revoltei antisovietice maghiare, înainte de a se stabili în Israel, unde s-a căsătorit cu un profesor de sport maghiar, Robert Biro, cu care a avut doi copii. După ce s-a retras din competiție, a lucrat ca profesor de educație fizică și a antrenat echipa națională israeliană. Abia în 1983 s-a întors pentru prima dată în Ungaria, pentru campionatele mondiale de atletism. Ea se va stabili acolo în 2015.

"A meritat să fac ceva bun în viață pentru atenția pe care am primit-o. Mă trec fiori când văd toate articolele scrise despre mine", șuieră ea cu răutate.

 

 

Traducere după un articol France 24 semnată de Anda Costiuc.