Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Institutul Cantacuzino poate depozita 1.5 milioane de doze de vaccin anti-covid la -80 de grade Celsius

cantacuzino-vaccin-mediafax.jpg

Sursa imaginii: 
Mediafax Foto

O nouă tranșă de vaccinuri anti-covid a ajuns în România și va fi distribuită în șapte orașe: București, Brașov, Craiova, Constanța, Iași, Timișoara și Cluj-Napoca. Cele peste 140.000 de vaccinuri sunt suficiente pentru imunizarea a aproximativ 70.000 de cadre medicale, întrucât vaccinul Pfizer BioNTech este administrat în 2 doze. 

A doua tranşă de vaccin anti-covid a ajuns, marţi dimineaţă, la Institutul "Cantacuzino" din Capitală. Colonelul Romeo Feraru, purtătorul de cuvânt al instituției, a precizat că este vorba despre 40.950 de doze de vaccin anti-covid.

"Aceste doze vor fi depozitate în Centrul naţional de stocare al Institutului "Cantacuzino" şi vor fi distribuite spitalelor care au nevoie de vaccin, în funcţie de solicitările primite de la Comitetul naţional de coordonare a vaccinării, în perioada următoare", a afirmat colonelul Feraru.

În Bucureşti, distribuţia vaccinului se va face prin Ministerul Apărării Naţionale, transportul urmând să se realizeze cu ajutorul unor autofurgonete.

"Dispunem de un centru de depozitare pentru un milion şi jumătate de doze, în congelatoare speciale, cu temperaturi cuprinse între minus 60 până la minus 90 de grade Celsius", a menţionat purtătorul de cuvânt al Institutului "Cantacuzino".

Cele 40.950 de doze fac parte din a doua tranșă de vaccinuri anti-covid produse de Pfizer și BioNTech care ajunge în România. Tot azi, alte zeci de mii de seruri vor ajunge la centrele regionale din Brașov, Craiova, Constanța, Iași, Timișoara și Cluj-Napoca.

Vaccinurile sunt aduse cu 3 avioane, iar până la centrele de stocare sunt trasportate tot de firma producătoare, pe cale rutieră, în condiţii de siguranţă, în containere speciale cu gheaţă carbonică şi folie etanşă, iar apoi trebuie păstrate în congelator, la o temperatură de minus 80 de grade celsius.

Vaccinarea împotriva COVID-19 a început în România duminică dimineață. Primii imunizați sunt medicii și asistenții medicali din prima linie. Autoritățile își propun să încheie, până la începutul lunii februarie, prima etapă, adică să vaccineze peste jumătate de milion de cadre medicale. Iar în jumătate de an ținta este să atingă un grad de imunizare de peste 60 la sută din populație.