
Social
Brexit: "Românii nu sunt pregătiți pentru noul sistem de imigrație"
cristina_irimie.jpg

Cristina Irimie: Deși am primit multe întrebări despre statutul legal al românilor și cetățenilor UE în general după 1 ianuarie 2021, nu am observat cereri noi, nu am observat cetățeni europeni care să fie interesați să vină pe ultima sută de metri ca să beneficieze de libertatea de mișcare și asta cred că se datorează în primul rând pandemiei și temerilor pe care mulți oameni le-au avut.
Am observat în schimb o creștere din partea angajatorilor britanici din mai multe sectoare, care deja nu mai reușesc să găsească lucrători calificați pentru domeniile în care aveau nevoie și aici aș menționa asistența socială, preponderent îngrijire de vârstnici, atât în azile cât și la domiciliu, precum și în construcții.
Reporter: Deci este o reducere a interesului față de lunile trecute?
CI: Da, ultima lună în care activitatea a fost normală, raportată la ultimii trei ani, a fost octombrie. Practic, carantina din Marea Britanie, urmată de sărbătorile de Crăciun și apoi suspendarea zborurilor din decembrie către Marea Britanie pot fi motive sau poate că cei care au fost cu adevărat hotărâți să migreze în condițiile valabile până la 31 decembrie 2020 au făcut-o deja.
Rep: Când încep cererile potrivit noului sistem de imigrație care intră în vigoare la 1 ianuarie 2021?
CI: Știu de la clienți mari din recrutare că deja s-au orientat spre alte piețe, nu știu cât de mult va funcționa asta, cred că depinde foarte mult de sectoarele la care ne uităm.
Părerea mea personală, dar care poate fi subiectivă, cred că nu vom vedea o adevărată mișcare în ianuarie sau februarie ca să vedem cum va funcționa nou sistem de imigrare pe puncte.
Am citit zilele trecute o postare pe pagina de Facebook a Ambasadei României la Londra care explica demersurile pe care românii trebuie să le facă după 1 ianuarie 2021.
Din experiența mea de recrutare și recalificare în domeniul construcțiilor, eu nu cred lucrătorii români – atât în domeniul asistenței sociale, al construcțiilor și cel hotelier/restaurante – vor fi pregătiți să facă față acestui nou sistem și nu știu dacă există un motiv real să vrei să te supui acestor condiții, atâta timp cât sunt angajatori în Germania sau în țările nordice din UE care oferă condiții salariale bune și aceleași drepturi de libertate de mișcare pe care le avea Marea Britanie până acum.
Rep: Dar din alte țări UE se manifestă interes pentru Marea Britanie?
CI: Am lucrat cu cetățeni din Polonia și Lituania și este o tendință similară cu cea a românilor.
Rep: Intenționezi să-ți extinzi activitatea și la țări din afara UE care după 1 ianuarie 2021 vor fi pe picior de egalitate cu cele din Uniune?
CI: Se pare că un nume se tot repetă și numele acela este India. O să lăsăm puțin timp să treacă, iar eu o să-mi canalizez activitatea pe recalificarea și replasarea cetățenilor UE care sunt deja în Marea Britanie, pentru că eu cred că există mult potențial acolo.
Și dacă prin recalificare sau obținerea unor locuri de muncă mult mai bine plătite pentru ei și noi ca firmă putem să facem un profit și ei cred că vor fi mulțumiți – ăsta va fi pariul meu – dacă toată lumea se uită într-o parte foarte îndepărtată, eu m-aș uita mai mult în interior.