Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Solidaritatea, lecția anului 2020 pentru UE: de la planul de relansare la vaccinarea în comun

uniunea europeana

Sursa imaginii: 
REUTERS/Yves Herman

Am ajuns la ultima ediție a Eurocronicii din acest an. Un an cum n-a mai fost altul. Și, dacă vorbim despre Uniunea Europeană, un an în care soliditatea ei a fost pusă serios la încercare.

Să ne amintim. Prinse pe picior greșit, la începutul anului, statele au căzut pradă reflexului naționalist, închizând frontiere și căi comerciale, naționalizând resurse, medicamente echipamente sanitare sau rechiziționând produse destinate altora.

Astfel au fost puternic avariați chiar principalii stâlpi ai construcției: piața unică, libertatea de circulație pentru mărfuri, capitaluri, persoane, forță de muncă.

La puțin timp, camioane rusești străbăteau străzile Italiei, o țară lovită din greu de pandemie și care se plângea că fusese lăsată singură  – mai târziu s-a dovedit că fusese mai degrabă o operațiune militară decât una umanitară. Sondajele arătau o prăbuşire dramatică a încrederii italienilor în Uniune – altfel, o națiune puternic pro-europeană.  În orice caz, a fost unul dintre semnalele de trezire.

Iar când Europa și-a revenit din șoc, lucrurile au luat o altă turnură. Au fost create culoare verzi pentru transportul mărfurilor, granițele au fost deschise treptat dar mai ales, guvernele au înțeles să se ajute între ele în lupta cu pandemia. Într-un timp extrem de scurt, volumul acestui sprijin acordat națiunilor greu lovite a depășit de multe ori ceea ce Rusia și China încercaseră prin așa-numita diplomație a măștilor.

Un alt element important: strategia europeană de vaccinare și decizia – îi putem spune istorică – de cumpărare în comun a dozelor.

Să nu ne facem iluzii: statele mari și bogate ale Uniunii, începând cu Germania și Franța, și-ar fi putut permite ele însele să achiziționeze cantități mari de vaccin, fără să le mai pese de țările mai sărace.  

Spiritul de solidaritate a învins și nu puțini sunt comentatorii care spun că, așa cum cărbunele și oțelul au stat la baza vechii Comunități Europene, tot așa, vaccinarea în comun va fi piatra unghiulară a Uniunii Europene în următoarea perioadă. În orice caz, e greu să ne imaginăm că, fără o strategie europeană  vaccinării, România ar fi putut declanșa operațiunea la 27 decembrie.

Dar dincolo de criza sanitară, Uniunea Europeană s-a confruntat și se confruntă cu o criză economică și financiară fără precedent. Și iarăși, răspunsul a fost solidaritatea, care  dus în final la o străpungere istorică: pentru prima dată, Uniunea Europeană a lansat obligațiuni comune pentru finanțarea planului de redresare post-criză.

Italia a fost aici subiectul principal - țara intra deja în anul 2020 cu o situație financiară precară, fără a mai pune la socoteală pierderile generate de pandemie.

Nu a fost simplu. Mai întâi, Germania, care s-a opus unei astfel de soluții în timpul crizei financiare de acum un deceniu, a înțeles că nu există acum altă cale pentru a menține unitatea blocului. Apoi, au fost reticențele așa-numitelor state frugale , Austria, Danemarca, Suedia și Țările de Jos. De ce să plătească cetățenii noștri datoriile altora? – s-au întrebat ele. Până la urmă, avea să primeze principiul potrivit căruia vom ieși împreună din această criză sau nu vom ieși deloc.

Apoi, a mai fost rezistența Ungariei și Poloniei față de condiționarea finanțărilor din planul de redresare de respectarea principiilor statului de drept. Confruntate cu posibilitatea ca planul să fie adoptat fără ele, Budapesta și Varșovia au acceptat, în cele din urmă, o variantă de compromis, dar statul de drept rămâne o condiție.

În sfârșit, Brexitul, cu un acord smuls în ajunul Crăciunului. Londra a făcut mari concesii, după ce cozile de camioane de la Dover au arătat ceea ce putea să urmeze în cazul unui divorț dezordonat.

A fost un an care ne-a arătat – dacă mai era nevoie – că solidaritatea europeană reprezintă soluția și nu variantele individuale. Și ne-a mai arătat ceva: că Uniunea Europeană face pași decisivi doar atunci când se vede cu spatele la zid, în momente de criză. Ceea ce nu este tocmai în regulă.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Eurocronica din 31 decembrie 2020