Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


CNAS: Marea Britanie va impune o suprataxă pentru asistență medicală străinilor pentru eliberarea unei vize de intrare

uk_imigratie_post_brexit.png

Imigrație în Regatul Unit
La 1 ianuarie 2021 încetează libertatea de mișcare a cetățenior UE în UK
Sursa imaginii: 
BBC

Marea Britanie va impune de la 1 ianuarie 2021 o suprataxă pentru asistență medicală străinilor pentru eliberarea unei vize de intrare pentru o perioadă de ședere mai lungă de șase luni. Măsura este prevăzută de legislația internă a Marii Britanii și se va aplica și cetățenilor Uniunii Europene după ieșirea regatului din blocul comunitar, transmite joi  Națională de Asigurări de Sănătate.

 

Asistența medicală este inclusă în sfera de aplicare a acordului, iar aranjamentele  privind asigurările de sănătate existente până la 31 decembrie 2020 se vor aplica  în continuare și începând cu 1 ianuarie 2021.

Astfel, un cetățean UE aflat într-un sejur temporar în Regatul Unit (un turist, un student sau o persoană într-o călătorie de afaceri) va continua să beneficieze de asistența medicală necesară în baza Cardului European de Asigurări de Sănătate (CEASS) / European Health Insurance Card (EHIC).

"Pentru șederi pe perioade mai lungi, legislația internă a Marii Britanii privind imigrația poate prevedea cerințe suplimentare. În special, Regatul Unit va impune resortisanților țărilor terțe o suprataxă pentru asistență medicală ca și condiție pentru eliberarea unei vize de intrare pentru o perioadă de ședere mai lungă de 6 luni. Această suprataxă va trebui plătită și de cetățenii UE, dar va fi rambursată studenților și persoanelor care rămân asigurate în statul membru (deținătorii de documente portabile S1).

Pensionarii  din UE care se mută în Regatul Unit  vor continua să beneficieze de asistență medicală în statul de reședință, în numele statului care îi plătește pensia, utilizând documentul portabil S1. Același lucru este valabil și pentru lucrătorii frontalieri (care lucrează într-un stat, dar locuiesc într-un alt stat). Deși se pot aplica cerințe suplimentare în temeiul legislației interne privind imigrația, acordul garantează că statul în care persoana este asigurată rambursează statului de reședință cheltuielile aferente asistenței medicale, ca și până acum.

Persoanele care doresc să beneficieze, începând cu 1 ianuarie 2021, de tratament programat în Regatul Unit, vor putea solicita documentul portabil S2 instituției competente din statul în care sunt asigurate.

Pentru a veni în sprijinul persoanelor care intră sub incidența reglementărilor determinate de acordul post-Brexit, CNAS a creat pe site-ul propriu o secțiune specială, în care au fost postate informații referitoare la modul de accesare a sistemelor de sănătate din România și Regatul Unit: http://www.cnas.ro/page/brexit.html

De asemenea, persoanele care doresc informații suplimentare în domeniul asigurărilor de sănătate, în contextul Brexit,  pot adresa întrebări la adresa de e-mail [email protected] sau la  numărul de telefon 0769087103,  pentru a primi răspunsul experților.

Vă recomandăm ca înainte de a călători în Regatul Unit să vă informați asupra condițiilor de deplasare și a modului în care pot fi accesate serviciile de asistență medicală", transmite Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Linkuri utile:

Pregătirea pentru schimbări: informații referitoare la noul parteneriat UE - Regatul Unit pot fi accesate la urmatorul link: https://ec.europa.eu/info/european-union-and-united-kingdom-forging-new-...

Eventualele întrebări pot fi transmise direct către Centrul de Contact Europe Direct (EDCC), care a consolidat serviciul de contact center pentru cetățeni și alte părți interesate pentru a răspunde la întrebări legate de Brexit (gratuit prin telefon sau prin e-mail în toate cele 24 de limbi ale UE), accesând link-ul: https://europa.eu/european-union/contact_ro