Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Vot istoric: Argentina a legalizat avortul

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Cu pumnul ridicat și cu eșarfele verzi aruncate peste umeri, mii de argentinience și-au petrecut noaptea de 30 decembrie în fața Parlamentului din Buenos Aires.

Femeile au primit marea veste ținându-și respirația, înainte de a se lăsa cuprinse de o bucurie imensă, când a fost anunțat un vot istoric în favoarea legalizării avortului.

Este o situație stresantă. Vă dați seama că, dacă textul este aprobat, eu, ca persoană, ca femeie, voi avea dreptul să decid în ceea ce privește viața și corpul meu”, spune Cinthya Velas, o profesoară de 29 de ani.

Fiind însoțită de sora sa Claudia și de prietena ei Flor, o persoană trans, în vârstă de 35 de ani, cele trei argentinience se țin de mână ferm în fața unui ecran uriaș unde sunt difuzate dezbaterile senatorilor.

Timp de 12 ore, parlamentarii argentinieni au dezbătut problema prezentându-și argumentele pro sau contra legalizării avortului până în a 14-a săptămână de sarcină, în această țară de 44 de milioane de locuitori, care până atunci permitea avortul doar în cazul unui viol, sau atunci când viața mamei era pusă în pericol.

Suspansul a crescut și mai mult atunci când membrii partidului de centru-stânga al președintelui Alberto Fernandez, care a introdus proiectul de lege, au anunțat că vor vota împotriva textului, în timp ce senatorii catolici au spus că susțin proiectul de lege în ciuda credinței lor religioase.

Având în vedere traumatismul din 2018, când senatorii au respins un text similar, activiștii care apără dreptul la avort nu au ezitat să înfrunte pandemia și arșița verii din sud pentru a se întruni lângă Parlament, în centrul orașului Buenos Aires.

"În această luptă istorică, nu este un sacrificiu să petreci noaptea aici, pe străzi, să faci presiuni. Este un privilegiu, o sărbătoare!", rezumă Angela Güemes, un sociolog în vârstă de 30 de ani.

Pe brațul stâng, și-a făcut un tatuaj cu cerneală verde, culoarea luptei pro-avort, "Que sea ley!" (O lege, repede!), Acesta este sloganul activistelor feministe pentru mobilizarea în favoarea legalizării avortului.

La scurt timp, după ora 04:00, tobele și dansurile au încetat brusc când s-a auzit vocea președintelui Senatului, Cristina Kirchner. Fostul șef de stat a anunțat adoptarea legii, cu 38 de voturi pentru, 29 împotrivă și o abținere, o marjă mai mare decât se aștepta.

Strigătele de bucurie au cuprins apoi mulțimea de manifestanți. "Este legal! Este în sfârșit legal!", Au strigat la unison mii de femei euforice, printre suspine și îmbrățișări. Mii de eșarfe verzi sunt apoi fluturate frenetic pentru a saluta noua lege care face din Argentina cea mai mare țară din America Latină care legalizează avortul.

- „Doar pe hârtie” -

De cealaltă parte a Parlamentului, manifestanții anti-avort recunoscuți prin eșarfele și steagurile lor albastre, acuză decizia.

La apogeul dezbaterii parlamentare, adversarii legalizării, conduși de Biserica Catolică și Alianța Creștină a Bisericilor Evanghelice, au îngenuncheat în repetate rânduri și s-au rugat.

"Acest proiect nu aduce noi libertăți. Nu aduce noi drepturi. Ceea ce aduce această lege, din păcate, este negarea dreptului la viață", deplânge organizația Frente Joven.

Mulțumite de victoria lor, activistele feministe sunt totuși prudente. Se tem că noua lege, care presupune ca medicii să facă obiecție de conștiință, va ajunge să fie „doar pe hârtie” din cauza lipsei de mecanisme și instituții care să o aplice.

Bătălia nu s-a terminat. Guvernul trebuie să garanteze acum clinici și personal specializat”, susține Cecilia Pastor, un avocat în vârstă de 35 de ani, care are fața acoperită de sclipici verde.

 

Traducere de Anda Costiuc