Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Varianta britanică de SARS-Cov-2, depistată la București? „În zilele următoare vor fi analizate probele”

Autoritățile recunosc că teste suplimentare vor fi efectuate în zilele următoare, dar subliniază că nu există până acum dovezi oficiale că noua tulpină de coronavirus a ajuns în România. Precizările au venit duminică, în contextul informațiilor privind probele analizate la Institutul 'Matei Balş', care ar fi sugerat prezența în România a noii tulpini descoperite recent în Marea Britanie.

Ministerul Sănătăţii precizează că, pe teritoriul României, nu a fost confirmată, până în prezent noua variantă SARS-Cov-2 depistată în Marea Britanie, procedura de confirmare urmând a fi definitivată în următoarele zile.

"O nouă tulpină se poate confirma numai prin secvenţierea genomului viral de către institutele sau unităţile sanitare abilitate, iar această procedură tehnică va fi definitivată zilele următoare pornind de la probele selectate", se arată într-o precizare a Ministerului Sănătăţii.

Informarea vine după ce în presă au apărut, duminică, informaţii că în laboratorul de genetică al Institutului 'Matei Balş' din Bucureşti ar fi fost confirmată noua tulpină în unele probe de la pacienţi suspecţi de COVID-19.

Un reprezentant al Institutului 'Matei Balş' a declarat că două probe analizate în acest laborator au avut rezultate diferite faţă de cele cunoscute până acum.

"În zilele următoare se va face secvenţierea probelor pentru a vedea dacă într-adevăr se confirmă noua tulpină a virusului. Nu avem date că ar exista diferenţe semnificative în manifestarea clinică faţă de vechea tulpină", a declarat purtătorul de cuvânt al Institutului 'Matei Balş', Cătălin Apostolescu, la Digi 24.