Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Coronavirus UK: Începe inocularea vaccinului Oxford AstraZeneca

vaccin_oxord_astrazeneca.jpg

Vaccin Coronavirus Oxford AstraZeneca
Sursa imaginii: 
Sky News

În Marea Britanie începe luni distribuirea vaccinului Oxford / AstraZeneca, după ce prim ministrul Boris Johnson și-a exprimat speranța că ritmul inoculărilor ar putea fi accelerat pentru a proteja zeci de milioane de oameni de Covid-19 în următoarele câteva luni.

În Anglia, primele doze vor fi administrate într-un număr limitat de spitale la Oxford, unde a fost dezvoltat vaccinul, la Londra și în alte trei comitate

Odată ce va fi sigur că nu există probleme, vaccinul va fi expediat în câteva zile către centrele coordonate de medicii de familie din comunitate. Există 730 de centre de vaccinare în acest moment, cu încă 180 și încă 100 de spitale programate să se deschidă pe parcursul săptămânii.

Prima prioritate este imunizarea rezidenților din casele de îngrijire. Dar condițiile de păstrare a vaccinului Pfizer / BioNTech (care a început deja să fie administrat de pe data de 8 decembrie) la -70C pe termen lung, au făcut ca cele mai multe case să nu le poată stoca. Medicii de familie primesc acum 10 lire sterline pentru fiecare rezident cu îngrijire la domiciliu pe care îl vaccinează până la sfârșitul lunii ianuarie.

Premierul Johnson a spus că nu poate spune cât de repede va fi accelerat programul de vaccinare până la cele 2 milioane de inoculări pe săptămână la care speră să se ajungă.

Serviciul Național de Sănătate (NHS) are 530.000 de doze de vaccin Oxford / AstraZeneca care au fost aprobate și sunt gata de utilizare.

"Este un eveniment istoric care marchează implementarea unui vaccin cu potențial real de a fi transportat si distribuit într-un mod facil, garantând astfel accesul a cât mai multor persoane la actul imunizării. Practic, datorită condițiilor mai relaxate de transport dar și al costului semnificativ mai mic, vaccinul Oxford/AstraZeneca va putea fi implementat cu o mai mare ușurință atât în zone greu accesibile cât și în regiuni defavorizate. Din acest punct de vedere acest vaccin reprezintă "o armă" foarte puternică de care vom dispune de acum înainte în lupta împotriva pandemiei COVID-19." a declarat la RFI imunologul Ștefan Dascălu de la Universitatea Oxford.

Penurie de vaccinuri

Premierul Johnson a declarat la BBC că mai sunt încă câteva milioane de doze de vaccin Pfizer de utilizat care urmează a fi distribuite cât de repede cu putință.

Rate de vaccinare anti-Covid
Marea Britanie este lider la rata de vaccinare în Europa, dar este mult în urma liderului mondial, Israelul
Sursa imaginii: 
BBC

Săptămâna trecută, ofițerii medicali șefi ai Marii Britanii au avertizat că ar putea apărea lipsuri în Marea Britanie din cauza cererii globale de vaccinuri. Ei au sprijinit recomandarea de a întârzia a doua doză de la trei sau patru săptămâni la 12 săptămâni, pentru a oferi posibilitatea cât mai multor persoane de a primi o anumită protecție cu dozele pe care le va avea la dispoziție NHS.

În prezent, principala barieră în calea acestui lucru este disponibilitatea vaccinului, o problemă globală, iar acest lucru va rămâne valabil timp de câteva luni și, important, în perioada critică de iarnă”, se afirmă într-o scrisoare comună semnată de medicii-șefi din Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord. “Lipsa vaccinurilor este o realitate care nu poate fi negată.”

Regatul Unit este pe locul trei în lume la rata de vaccinare la 100 de persoane cu 1,47, după Israel cu 11,55 și Bahrain cu 3,49.