Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Miliardarul Jack Ma a dispărut după ce a criticat guvernul chinez

jack ma alibaba.jpg

Sursa imaginii: 
france24.fr

Magnatul cofondator al gigantului de retail Alibaba nu a mai fi fost văzut din luna octombrie, în urma listării eşuate a grupului Ant - cel mai mare fintech din lume, și după ce a criticat public Partidul Comunist Chinez, anunță „Business Insider”.

Jack Ma, în vârstă de 56 de ani, nu a mai apărut în public de peste două luni, dispărând fără să anunțe și din juriul concursului „Africa’s Business Heroes”, în care le oferă antreprenorilor africani şansa de a câştiga 1,5 milioane de dolari.

El a fost înlocuit deja de Lucy Peng, un executiv în cadrul Alibaba, şi, conform unui purtător de cuvânt al companiei, Ma nu şi-a putut duce la capăt îndatoririle din cauza unui program prea încărcat, notează și „Financial Times”.

De asemenea, Ma a fost şters de pe pagina de internet a show-ului şi din videoclipurile de promovare.

Dispariția misterioasă vine în contextul în care liderii de la Beijing au luat în vizor companiile miliardarului, după ce Jack Ma a criticat în mod public autorităţile de reglementare financiară din China.

În luna octombrie, listarea duală a grupului Ant a fost oprită, după ce autorităţile au semnalat o serie de „probleme majore”, incluzând aici un set de schimbări raportate la mediul de reglementare al fintech-urilor.

Mai înainte, magnatul asiatic a declarat că sistemul de reglementare continuă să sufoce inovaţia şi trebuie reformat imediat dacă intenţionează să alimenteze creşterea economică din ţară.

Listarea ar fi fost oprită chiar de preşedintele chinez Xi Jinping, după cum scria în noiembrie „The Wall Street Journal”.

Alibaba este una dintre cele mai mari companii de e-commerce din lume, vânzările depăşind 56 de miliarde de dolari în timpul evenimentului de shopping „Single’s Day din 2020”.

Conform ”Bloomberg Billionaires Index”, Jack Ma are o avere netă de aproximativ 50,6 miliarde de dolari.