Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Germania ar putea ajuta Rusia la fabricarea vaccinului Sputnik-V

Vladimir Putin şi Angela Merkel au discutat despre o posibilă "producţie comună de vaccinuri", pentru ca eficientiza procesele de fabricare și transport, în lupta cu Covid-19, anunță AFP.

Preşedintele rus și cancelarul Germaniei au evocat eventualitatea unei producţii comune de vaccinuri împotriva coronavirusului, a anunţat marți Kremlinul, într-un comunicat oficial.

Cei doi şefi de stat au abordat, în timpul unei conversaţii telefonice, "problemele de cooperare din lupta împotriva pandemiei de coronavirus" şi "accentul a fost pus pe perspectivele posibile de producţie comună de vaccinuri", potrivit comunicatului, care menționează și că "a fost convenit să fie continuate contactele asupra acestui subiect între Ministerele Sănătăţii şi alte structuri specializate ale celor două ţări".

Vaccinul rusesc, numit "Sputnik-V" ca omagiu la adresa primului satelit lansat de Uniunea Sovietică în 1957, a fost primit cu scepticism pe plan internaţional după anunţarea lui încă din august, considerată prematură, încă înainte de începerea testelor clinice în masă şi publicarea rezultatelor ştiinţifice.

În Rusia, imunizarea populaţiei cu Sputnik-V a început la începutul lui decembrie şi loturi cu doze de vaccin au mai fost trimise în Belarus, Serbia şi Argentina.

Moscova a recunoscut însă că nu dispune de suficiente mijloace de producţie pentru a fabrica rapid cantităţi mari.

Prin urmare, India va ajuta la producţia a 100 de milioane de doze de Sputnik-V, iar alte parteneriate au mai fost semnate cu China, Coreea de Sud și Brazilia.