Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Agenția Europeană pentru Medicamente și CE au acceptat vaccinul Moderna

vaccin moderna.jpg

Sursa imaginii: 
france24.fr

Agenția Europeană pentru Medicamente recomandă folosirea vaccinului anti-Covid-19 produs de compania americană Moderna, mai eficace și mai ușor de păstrat decât cel de la Pfizer. După câteva ore și Comisia Europeană a aprobat vaccinul.

Acest vaccin este și sigur și eficace, scrie în recomandările agenției continentale, iar utilizarea lui a fost deja autorizată în SUA, Canada și Israel.

Următorul pas a fost autorizarea la nivelul UE, fiind al doilea ser de acest gen acceptat în UE, după cel fabricat de Pfizer-BionTech.

Ambele folosesc o tehnologie numită mRNA, care introduce în corp o secvență mesager ce conține instrucțiuni genetice pentru celulele persoanei vaccinate, de a produce un răspuns imunitar.

Conform datelor preliminare vaccinul Pfizer oferă o protecție de circa 90% împotriva COVID-19, în timp ce rezultatele Moderna arată o eficacitate de 94,5%.

O diferență importantă între cele două vaccinuri este felul în care acestea trebuie depozitate. Moderna este mult mai ușor de distribuit, fiindcă cel de la Pfizer trebuie păstrat la o temperatură de -70°C în timpul transportului și depozitării, pentru a-i menține eficacitatea optimă. În plus, acesta trebuie amestecat cu un alt lichid înainte de a fi injectat.

Vaccinul Moderna poate fi păstrat până la 30 de zile în frigidere de uz casnic, timp de 12 ore la temperatura camerei și rămâne stabil până la șase luni la -20°C.

De asemenea, compania Moderna afirmă că vaccinul său poate fi distribuit pe scară largă folosind infrastructura existentă pentru furnizarea și depozitarea vaccinurilor, fără a fi necesară diluarea înainte de a fi administrat pacienților.


Sursa imaginii: 
twitter