Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Mitropolitul Moldovei: „Preoții cu aghiazma, medicii cu vaccinarea!” (AUDIO)

Așa a răspuns Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Teofan, la întrebarea dacă le recomandă credincioșilor să se vaccineze.

În jur de două mii de persoane din Iași au asistat la slujba de Bobotează oficiată de un sobor de preoți în frunte cu Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Mulți au așteptat dincolo de porțile catedralei. Dacă în curtea catedralei mitropolitane s-a păstrat distanța socială, nu același lucru s-a întâmplat și la rândul de dincolo de garduri. Pentru prima dată, Sfânta Liturghie a fost oficiată în cinci locuri diferite, la ore diferite.

Opt vase mari cu câte 500 de litri de agheasmă au fost pregătite credincioşilor care au venit de Bobotează la Catedrala Mitropolitană din Iaşi.

Ceremonia religioasă a fost ținută de Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, IPS Teofan. Și pentru prima dată, pe fondul pandemiei, Sfânta Litughie a fost oficiată în cinci locuri diferite şi la ore diferite din zona catedralei, pentru a se evita aglomeraţia.

Primii credincioși au venit de la ora 6:00 dimineața, pentru a fi siguri că prind loc. Pentru toți, aghiazma de Bobotează are un rol important: „Indiferent unde am sta. Că stăm la slujbă sau stăm aici să luăm aghiază. E important. La început de an ne rugăm pentru sănătate, bucurie. Îi învățăm pe cei tineri. Așa e din moși strămoși. Așa ne-am trezit și așa murim”, au povestit două femei care abia auzeau ceremonia religioasă, departe de catedrală.

Vă vaccinați? „Dați-mi voie să mă abțin!”

Am întrebat câțiva dintre credincioșii aflați în curtea catedralei dacă se vor vaccina. Unii au preferat să nu răspundă.

Am venit cu copiii, cu familia. Cinstim Botezul Domnului, Bobotează. E o mare bucurie, deși trăim vremuri grele. Dăm slavă Domnului pentru anul care s-a încheiat. Nu am pierdut pe nimeni, suntem sănătoși, avem locuri de muncă. Aghiazma asta se ia când ai momnete grele. Mă bucur că lumea se apropie de Dumnezeu, curtea este plină. Am trăit momente grele, am stat în casă. Nu am avut voie să ne apropiem unii de ceilalți”.

Se vacinează? Răspunsul a fost scurt:

Este o întrebare pertinentă, dar dați-mi voie să mă abțin”.

Copii au completat și au spus că își doresc să fie sănătoși, să nu mai poarte mască și să meargă la o școală adevărată.

„Vaccinul nostru este și Aghiazma”

Stă cu mască și mănuși dincolo de gardurile care păzesc butoaiele cu aghiazmă. Este prima la rând. Spune simplu că „aghiazma este importantă pentru noi ca să ne vindecăm sufletul și trupul. Nu trebuie să lipsim din Casa Domnului pentru că aici e sănătatea noastră”.

Se va vaccina? Răspunsul vine rapid: „Vaccinul nostru este și Aghiazma. Și Casa Domnului. El ne vindecă. Ne-a și mântuit, ne și vindecă!”.

E drept că distanțarea sociala s-a respectat doar în curtea catedralei mitropolitane. După garduri, oamenii s-au cam inghesuit. Și nu de puține ori credinciosii i-au cerut Mitropolitului să-i ude cu aghiazma.

L-am întrebat pe Mitropolitul Moldovei ce îi sfătuiește pe credincioși. Să se vaccineze?

IPS Teofan: „Fiecare cu treaba lui. Noi cu aghiazma, medicii cu vaccinul. Să ne facem fiecare treaba noastră”.

Reporter: Vă veți vaccina?

IPS Teofan: „Toate la rândul său! Doamne ajută!”.

Oamenii s-au înghesuit să ia aghiazma de la voluntarii care au purtat mască și mănuși.

Crucea din crengi de brad a fost pazită de jandarmi și nimeni nu s-a apropiat de ea. A fost Boboteaza la Iași.