Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Sindicalist, despre dascălii anti-vaccin: Profesorii sunt oameni, nu super-eroi. Se tem. Numai proștii nu se tem!

Noul ministru al Învățământului, Sorin Cîmpeanu, vrea ca elevii și profesorii să revină cât mai rapid la școala în format fizic, însă numai în funcție de contextul epidemiologic. O constantă extrem de importantă este disponibilitatea profesorilor de a se vaccina, iar datele disponibile în prezent arată o reticență a dascălilor față de vaccinul anti-Covid. Prin urmare, Cîmpeanu spune că a trimis o adresă tuturor inspectoratelor şcolare judeţene, dar şi universităţilor, pentru a avea o situaţie clară a angajaţilor din Învățământ dispuşi să se vaccineze. Așadar, cum văd profesorii vaccinarea împotriva noului coronavirus? Și ce părere au părinții și elevii despre revenirea la școala în format fizic?

Ministrul Învățământului, Sorin Cîmpeanu, spune că, alături de rata de infectare care se va înregistra la mijlocul lunii, disponibilitatea profesorilor de a se vaccina va fi un factor hotărâtor în luarea unei decizii privind redeschiderea școlilor.

Însă datele disponibile până în prezent arată că dascălii sunt reticenți în număr mare când vine vorba de vaccinarea anti-Covid. Astfel, conform unui sondaj realizat de Federaţia Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret", la care au răspuns peste 13.000 de cadre didactice, peste jumătate dintre angajaţii din învăţământ (56,3%) nu ar fi de acord să se vaccineze.

Liderul acestei federații sindicale, profesorul Marius Nistor, a declarat, pentru RFI, că studiul este cât se poate de veridic, iar temerile dascălilor sunt îndreptățite, dacă ne uităm la modul în care s-a comunicat în spațiul public pe tema vaccinării. „Profesorii sunt înainte de toate oameni. Nu sunt super-eroi, se tem. Numai proștii nu se tem!”, spune Nistor:

Despre rolul unei campanii eficiente a autorităților în legătură cu vaccinarea vorbește și reprezentantul elevilor. Rareş Voicu, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor, e de părere că autoritățile trebuie să comunice cât mai bine pentru a convinge oamenii de eficiența și siguranța vaccinului. Și totuși, cum privește un elev eventualitatea unor ore predate de un profesor nevaccinat? „Cu reticență”, spune Rareș Voicu. El subliniază că vaccinarea este, într-adevăr opțională, dar „libertatea fiecăruia se termină acolo unde începe libertatea celuilalt”:

Părinții au și ei o poziție asemănătoare. Profesorii nu pot fi obligați să se vaccineze, dar ne-am simți mai în siguranță știind că orele sunt predate copiilor de către profesori imunizați împotriva Covid 19, afirmă președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți, Iulian Cristache. În același timp, și el vorbește despre rolul autorităților în schimbarea percepției despre vaccin:

Sunt și opinii care susțin că școala se poate relua și fără vaccinarea tuturor profesorilor. Expertul în probleme de educație, profesorul Ștefan Vlaston, e de părere că problema profesorilor care nu vor dori să se vaccineze nu va fi greu de rezolvat: cei care nu se vaccinează vin la școală pe propria răspundere. În plus, spune Vlaston, dascălii trebuie să revină la cursuri în sălile de clase pentru că școala online și-a dovedit limitele. Elevii acumulează lacune, iar profesorilor „le convine să stea acasă pe salariu întreg și să facă sau să nu facă lecții online”, afirmă Vlaston:

Lacunele școlii online sunt de notorietate, iar cei care au cel mai mult de pierdut sunt, evident, elevii. Preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor, Rareş Voicu, spune că școala în format fizic trebuie să înceapă cât mai curând. „Sunt mulți elevi care nu mai dau randament și sunt epuizați de școala online”, atrage atenția reprezentantul elevilor:

Școala în format fizic ar putea fi reluată în cel mai optimist scenariu pe 8 februarie. După cum a precizat ministrul Educției, într-o prima etapă ar putea reveni fizic la școală elevii de grădinițe, cei din învățământul primar și cei care au examene naționale.

Ascultă întregul material audio:

 
Despre vaccinarea profesorilor