Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Polemica vaccinurilor anti Covid19 crește în UE și în vecinătatea sa

p047433-562167.jpg

vaccin UE
Strategie comună europeană de aprovizionare care ar trebui respectată
Sursa imaginii: 
European Union 2020

Germania ar fi făcut un contract cu Pfizer înaintea celui negociat de UE, o informație dată de presa europeană pe care Bruxelles n-o poate dezminți. In plus, UE se va aproviziona acum cu vaccinul provenit de la două firme farmaceutice, dar statele membre nu sunt prea generoase cu vecinătatea estică sau cu țările din Balcani. 

Nimic nu împiedică un stat membru UE de a negocia propriul său contract cu firmele farmaceutice, dar există o strategie comună europeană de aprovizionare care ar trebui respectată. Strategia este interesantă în numele unității europene, dar și pentru costurile vaccinurilor care astfel sunt reduse

Germania ar fi făcut totuși pasul de a se asigura, în septembrie 2020, de 30 de milioane de doze ale vaccinului Pfizer  - înainte deci ca Bruxelles să fi lansat cererea în numele a UE 27. 

Cu totul, UE poate beneficia de 200 de milioane de doze de la Pfizer și de 80 de milioane de la Moderna. Fiecare contract stipulează posibilitatea ca statele membre să achiziționeze doze suplimentare – 80 de milioane de la Moderna pentru UE 27  și 100 de milioane de la Pfizer tot pentru UE 27 (din care Germania ar fi negociat deja pentru ea cele 30 de milioane amintite). 

Demersul Germaniei ar fi fost declanșat de poziția Franței care ar fi limitat contractul UE cu Pfizer la doar 200 de milioane de doze pentru a privilegia mai apoi firma farmaceutică franceză Sanofi. 

Aceste informații vehiculate în presa europeană de câteva zile nu sunt comentate în Germania, dar sunt dezmințite de Franța. In plus, Comisia Europeană, care ar putea clarifica situatia, se ferește s-o facă. 

Eric Mamer, purtător de cuvânt al instituției, a precizat miercuri 6 ianuarie: „Nu am spus că nu a existat un proiect de acord între Germania și Pfizer/BioNTech. Spun doar că discuțiile despre nevoile suplimentare au avut loc în cadrul unui mecanism european

Văzând că mesajul nu trece , Mamer a adăugat că statele membre UE s-au angajat să nu întreprindă demersuri în afara cadrului european – ceea ce nu înseamnă că nu au făcut-o totuși. 

In urma acestei cacofonii europene și pentru a limita știrile false și speculațiile, Parlamentul European va putea cere clarificări Comisiei Europene - este ceea ce afirmă deputatul european francez Pascal Canfin (Renew Europe). 

Iar  înaintea aprobării vaccinului Moderna, liderului Renew Europe, Dacian Cioloș i-a cerut Agenției Europene a Medicamentului să dea dovadă de transparență, aruncând un dubiu asupra transparenței procesului de aprobare a vaccinului Pfizer/BioNTech. 

In paralel, șefa grupului S&D (social democrații) Iratxe Garcia Perez afirmă că Parlamentul European va asigura transparența întregului proces de achiziție a vaccinurilor. 

Iar UE are o responsabilitate față de vecinătatea sa pentru există politici de cooperare, cum sunt țările Parteneriatului Estic (ca Moldova) și cele din Balcanii Occidentali. In contextul actual, însă,  generozitatea europeană riscă să se facă nevăzută.

De aceea, treisprezece state membre, printre care România, Bulgaria și Suedia, au trimis o scrisoare Comisiei Europene prin care cer ca UE să faciliteze accesul la vaccinul anti Covid19 Moldovei, Ucrainei și celorlalte țări din Parteneriatul Estic.