Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Bilanțul violențelor din Washington: 4 morți, cel puțin 14 răniți și 52 de arestări

ashli-babbitt.jpg

Femeia împușcată în sediul Congresului SUA, Ashli Babbitt, era o susţinătoare înfocată a preşedintelui Donald Trump
Sursa imaginii: 
Twitter

Trei persoane au decedat din cauza unor ”urgenţe medicale” în timpul violenţelor care au avut loc miercuri în zona Capitoliului. Acestora li se adaugă femeia care a fost împuşcată în clădirea Capitoliului şi care a decedat la spital.

Șeful poliției din DC a anunțat că au fost făcute 52 de arestări, 4 persoane pentru că purtau pistoale fără licență, o persoană pentru că purta arme interzise, ​​47 pentru încălcări ale restricțiilor și pătrundere ilegală.

Primarul Muriel Bowser și șeful poliției Robert Contee au spus că femeia care a fost împușcată făcea parte dintr-un grup care a forțat intrarea în Camera Reprezentanților. Femeia a fost dusă la spital și declarată decedată. Alte trei decese, o femeie și doi bărbați au avut loc din cauza unor urgențe medicale nespecificate.

Cel puțin 14 membri ai departamentului de poliție au fost răniți. Doi au fost internați la spital, unul cu răni grave după ce a fost târât în ​​mulțime, iar celălalt a fost lovit în față.

Femeia decedată miercuri după a fost rănită de glonţ în sediul Congresului SUA, la Washington, se numea Ashli Babbitt şi era o susţinătoare înfocată a preşedintelui Donald Trump care trăia în sudul Californiei, au informat media americane citând familia ei, scrie AFP, preluată de Agerpres.

"Femeia era Ashli Babbitt, care a fost militar timp de 14 ani şi a efectuat patru desfăşurări cu armata aerului americană", potrivit canalului de televiziune KUSI care a discutat cu soţul ei.

Ashli Babbitt, care deocamdată nu a fost identificată oficial de poliţie, trăia în regiunea San Diego, în sudul Californiei, cu soţul său care a descris-o ca "o partizană hotărâtă a preşedintelui Trump". În ce îl priveşte, el nu a mers la Washington pentru a manifesta.

Sute de partizani ai lui Donald Trump au trecut de cordoanele de securitate şi au urcat scările istoricei clădiri, oprind o sesiune comună a Congresului în cadrul căreia aleşii urmau să certifice victoria preşedintelui-ales Joe Biden la scrutinul din noiembrie.

În aceste scene de haos, în cursul cărora unii dintre poliţiştii care asigurau protecţia locurilor şi congresmenilor aveau arma în mână, o femei a fost rănită de glonţ în interiorul Capitoliului. Ea a decedat la puţin timp după ce a fost împuşcată, a afirmat şeful poliţiei din Washington fără să ofere vreun detaliu despre circumstanţele tragediei sau autorul focului de armă.

"Chiar nu ştiu de ce a decis să facă asta", a declarat soacra lui Ashli Babbitt, citată de o jurnalistă a canalului Fox 5.

Pe contul său de Twitter, Ashli Babbitt se prezenta ca o "veterană" şi "libertariană", afişându-şi dragostea pentru ţara sa. Recent, ea a retransmis numeroase mesaje de pe Twitter ale unor persoane care mergeau la Washington pentru a manifesta la apelul lui Donald Trump.

Marţi, Ashli Babbitt a răspuns uneia dintre ele care se plângea de anularea zborului său: "Nimic nu ne va opri. Ei pot încerca, încerca, încerca, dar furtuna este aici şi coboară spre Washington în mai puţin de 24 de ore. De la întuneric la lumină!".