Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Înăsprirea măsurilor de combatere a pandemiei şi prelungirea lockdown-ului în Germania

messehallen_berlin_09-03-0011_dsci0010.jpg

Centru de vaccinare din Berlin (Foto: William Totok)

 
În Germania, în următoarele zile vor intra în vigoare noi corona-restricţii. În acelaşi timp, lockdown-ul actual va fi prelungit pînă la finele lunii ianuarie. Presa vorbeşte despre demiterea ministrului federal al sănătăţii, criticat pentru gestionarea deficitară a măsurilor de combatere a pandemiei. Pentru greşeli asemănătoare a fost demisă astăzi ministra sănătăţii din Bavaria.

Cele 16 land-uri federale au decis nu numai prelungirea lockdown-ul pînă la sfîriştul lunii ianuarie, ci au anunţat şi înăsprirea măsurilor restrictive. Într-o conferinţă de presă, cancelara Angela Merkel a precizat marţi seara că o creştere a numărului de infecţii încă nu a putut fi oprită. Din cauza aceasta vor intra în vigoare noi restricţii. (Statistica zilnică privind numărul infecţiilor este dată publicităţii de Institutul „Robert Koch” din Berlin.)

Măsurile adoptate (lista a fost publicată pe site-ul guvernului, aici) prevăd o limitare drastică a contactelor sociale. Astfel, contactele interpersonale sînt restrînsă la o singură persoană din afara propriei gospodării. În regiunile în care există 200 de persoane infectate pe 100.000 de locuitori, deplasarea cetăţenilor este limitată pe o rază de 15 km. Sînt exceptate ieşirile din acesta zonă pentru deplasări medicale urgente şi cele la locurile de muncă.

Cele mai multe zone se află în land-urile estice Saxonia şi Turingia, şi în land-ul vestic, Renana de Nord Vestfalia, unde s-a înregistrat o extindere dramatică a pandemiei. Land-ul Berlin, unde numărul mediu de infecţii este de 131 pe 100.000 de locuitori, măsura nu va fi aplicată pentru sectoarele urbane unde incidenţa este de 200. Asta, pentru că nu pot fi marcate frontierele dintre diferitele cartiere. La Berlin, restricţiile adoptate marţi la nivel federal, vor întra în vigoare abia duminică. Şcolile şi creşele, restaurantele, magazinele, în afară de cele cu produse alimentare, teatrele, stadioanele sau cinematografele rămîn închise în toată ţara.

S-a mai decis ca începînd cu ziua de 11 ianuarie, toţi cei care sosesc dintr-o zonă de risc sînt obligaţi să prezinte un test sau să se testeze într-un centru specializat. Guvernul a declarat 120 de ţări ca zone de risc, inclusiv ţările din Uniunea Europeană.

În cursul consfătuirii cu şefii guvernelor de land a fost abordată şi chestiunea vaccinărilor care au început pe 27 decembrie. Ministrul federal al sănătăţii, Jens Spahn, a fost criticat pentru că ar fi comandat prea puţine doze de vaccin. Totodată, a fost criticat şi pentru organizarea deficitară a vaccinării propriu zise şi pentru politica de informare a populaţiei. Dintr-un sondaj rezultă că numai 50 la sută din populaţia Germaniei intenţionează să se vaccineze.

Potrivit publicaţiei medicale, „Ärzte Zeitung”, toamna trecută numărul celor care au afirmat că se vor vaccina era de circa 70 la sută. Într-o primă fază urmează să fie vaccinată categoria persoanelor vulnerabile, adică oameni peste 80 de ani, personalul medical şi locuitorii unor cămine de bătrîni.

Ziarul de mare tiraj, „Bild”, a anunţat miercuri că Merkel ar intenţiona să-l demită pe ministrul sănătăţii, Jens Spahn. Pînă la această oră, informaţia nu a fost nici confirmată oficial şi nici infirmată.

În schimb, din Bavaria a sosit ştirea că ministra sănătăţii din acest land federal, Melanie Huml, a fost demisă. Vestea demiterii a fost confirmată de primul ministru bavarez.
Şi Huml a fost criticată în ultimele luni pentru gestionarea deficitara a măsurilor de combatere a pandemiei. În august, de exemplu, Huml nu a reuşit să organizeze testarea bavarezilor care s-au întors din concediu, din diferitele zone de risc. Cei testaţi pozitiv au aflat rezultatul testelor cu întîrziere, ceea ce a contribuit la răspîndirea virusului. Persoanele testate pozitiv ar fi trebuit să intre neîntîrziat în carantină.