Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Conspiraționiști, ”soldați numerici”, ”luptători spirituali” – cine sunt de fapt invadatorii de la Capitoliu?

bizoni.jpg

Sursa imaginii: 
AFP via France24

Richard Barnett, Jake Angeli, Matthew Heimbach, Adam Johnson... Fotografii cu acești indivizi au făcut deja înconjurul lumii. Dar cine sunt acești militanți pro-Trump care au stârnit miercuri haosul în clădirea Capitoliului? Agenția AFP face câteva scurte portrete:

Richard Barnett, militant pentru dreptul de port-armă

Originar din Arkansas, sexagenarul cu un puternic accent sudist este cel care a ocupat biroul lui Nancy Pelosi, lidera democraților din Camera Reprezentanților, și s-a fotografiat cu bocancii pe masă

”E biroul meu”, a spus el pentru postul TV KFSM 5News. ”Sunt contribuabil. Sunt patriot. Ăsta nu e biroul ei. Noi i l-am împrumutat”.

Barnett, poreclit ”Bigo” administrează un grup Facebook care susține dreptul la port-armă, intitulat 2A NWA STAND și spune că a ajuns în biroul oficial din întâmplare. ”Am fost împins acolo chiar în timp ce căutam o toaletă...”, explică el amuzat.

”Dacă acum mă tem? Nu. Dar nu exclud posibilitatea să ajung la închisoare”, le spune el jurnaliștilor în timp ce iese din clădire.

 

Jake Angeli, șamanul QAnon

Cu căciula lui de blană cu coarne de bizon, machiat strident și cu pieptul dezgolit acest ”luptător spiritual”, cum se autointitulează el, a fost cel mai căutat de fotografi și de camerele de luat vederi.

Are 30 de ani, este originar din Arizona și a participat la multe manifestații pro-Trump organizate în orașul Phoenix în ultimele luni, mereu purtând deja celebra costumație.

Se prezintă ca un ”soldat numeric al QAnon”, organizația conspiraționistă al cărei idol este Donald Trump și consideră că insurecția de miercuri a fost ”un triumf”.

”Suntem patrioți și luptăm pe frontul Arizonei. Vrem să aducem energiile noastre pozitive la Washington”, scria Angeli în luna decembrie într-un mesaj postat pe rețeaua ultra-conservatoare Parler.

 

Matthew Heimbach, simpatizant al neonaziștilor

Acest tânăr de 29 de ani, cu fața rotundă, cu ochelari apare într-una din fotografiile de la Capitoliu alături de Jake Angeli. Southern Poverty Law Center, o organizație neguvernamentală care observă grupurile extremiste, îl consideră ”o figură a noii generații de naționaliști albi”.

Este unul din organizatorii manifestației de extremă dreapta de la Charlottesville din august 2017, în timpul căreia o femeie a fost ucisă de un simpatizant neonazist.

 

Adam Johnson, cel care a furat pupitrul

Tânărul de 30 de ani, surprins în fotografie în timp ce cară pupitrul lui Nancy Pelosi, purtând o căciuliță pro -Trump, zâmbește spontan către aparat.

Este Adam Johnson, din Parrish, Florida.

Potrivit presei locale, soția sa, care este medic, este cea care a plătit despăgubirile pentru paguba produsă de soțul ei, după ce a primit o adevărată avalanșă de mesaje sarcastice online.

 

Ashli Babbitt, fost militar, ucisă la Capitoliu

Ea a fost prima victimă cunoscută în urma violențelor de miercuri: în timp ce se străduia să treacă printr-o fereastră spartă ca să intre în clădirea Congresului. tânăra de 30 de ani a fost împușcată de un polițist. A fost rănită și dusă la spital dar în cele din urmă a decedat.

Era foarte activă pe rețelele sociale, adeptă a teoriilor conspiraționiste. Originară din California această ”libertariană” (după cum se prezenta pe contul său de Twitter) credea că invazia partizanilor lui Trump de la Washington va fi ”furtuna care va scoate țara din întuneric către lumină”.