Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Elena Udrea, testată pozitiv cu Covid-19; procesul campaniei din 2009 amânat

Curtea de Apel Bucureşti a amânat vineri, pentru 26 ianuarie, dezbaterile pe fond în dosarul finanţării campaniei electorale de la alegerile prezidenţiale din 2009, în care sunt judecaţi Elena Udrea, Ioana Băsescu și jurnalistul Dan Andronic, transmite Agerpres.

Judecătorii au amânat procesul după ce avocatul Elenei Udrea a anunţat în sala de judecată că aceasta nu se poate prezenta, deoarece a fost testată pozitiv, joi, cu noul coronavirus şi se află în izolare pentru următoarele 14 zile.

"Doamna Udrea doreşte să fie prezentă, dar i-ar pune în pericol pe toţi", a spus avocatul Veronel Rădulescu.

Magistraţii au decis amânarea, chiar dacă procurorul de şedinţă s-a opus, susţinând că procesul trebuie soluţionat "în termen rezonabil", iar Elena Udrea are apărarea asigurată de un avocat.

Pe 14 decembrie 2020, Udrea a fost audiată de judecători în acest dosar, ea susţinând atunci că a finanţat cu bani ai familiei campania electorală din anul 2009, sumele totalizând peste 300.000 de euro.

În iulie 2017, DNA i-a trimis în judecată pe Elena Udrea, Ioana Băsescu şi jurnalistul Dan Andronic în dosarul privind finanţarea campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale din 2009.

Elena Udrea, la data faptelor ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, implicată direct în campania lui Traian Băsescu, candidat la alegerile prezidenţiale din 2009, a fost trimisă în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de instigare la luare de mită (două fapte) şi spălare a banilor (cinci fapte).

În acelaşi dosar, Ioana Băsescu, notar public, fiica fostului preşedinte Traian Băsescu, este acuzată de instigare la delapidare şi instigare la spălarea banilor, iar Dan Andronic - de mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului.

În dosar mai sunt judecaţi Gheorghe Nastasia, fost secretar general al Ministerului Dezvoltării, Victor Tarhon, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Tulcea, Ioan Silviu Wagner, la data faptei director general al companiei Oil Terminal.

Elena Udrea a primit o condamnare de 6 ani închisoare în dosarul "Gala Bute", însă pedeapsa a fost anulată, după ce Curtea Constituțională a stabilit nelegalitatea completurilor de la Instanța supremă.