Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Pană de curent în aproape toată Transilvania. Transelectrica: au fost probleme și în alte țări

avarie_transelectrica.jpeg

Avarie la reteaua electrica din nord-vestul Romaniei
Mai multe județe din Transilvania s-au confruntat cu pene totale sau parțiale de curent și fluctuații de tensiune.
Sursa imaginii: 
france24.fr

O avarie la reţeaua de transport a energiei a lăsat fără electricitate mai multe zone din nord-vestul României, vineri după-amiază, au anunțat reprezentanţii Transelectrica. Mai multe localități din Transilvania au rămas total sau parțial, fără energie electrică, aproape o oră și jumtate, în timp ce în alte zone au fost doar fluctuații de tensiune. Reprezentanții Transelectrica au anunțat că, de fapt, cauzele penei de curent din România vor fi analizate la nivel european, pentru că au fost probleme și în alte țări.

Avaria la rețeaua electrică a avut loc vineri, în jurul orei 15.00. Tensiunea a căzut și până la 90 de volți, iar efectul vizibil a fost acela că, în locuințe, dar și pe străzi, becurile se stingeau și se aprindeau. La fel și toate aparatele electrocasnice, care se poneau și se opreau succesiv.

 

Probleme din cauza întreruperii curentului electric au fost semnalate în Cluj, Satu Mare, Maramureș, Bistrița Năsăud, Alba, Brașov, Mureș și Sibiu.

În Cluj, mai multe semafoare și bariere din oraș nu au mai funcționat, în urma întreruperii de curent. De asemenea, mai multe persoane au rămas blocate în lift în momentul întreruperii alimentării cu energie electrică. Pompierii spun că viața lor nu a fost pusă în pericol, iar liftul și-a reluat funcționarea.

Întreg județul Sibiu a rămas și el fără curent, dar și mai bine de jumătate din județul Bihor.

Combinatul chimic Azomureș din Târgu Mureș a anuțat într-o postare pe Facebook că a oprit mai multe instalații din cauza unei întreruperi neașteptate a energiei electrice. Conducerea combinatului a luat decizia după ce în zona platformei putea fi observat un nor de culoare brun/roșcat, cauzat de oprirea uneia dintre instalațile de producere a acidului azotic. Reprezentanții Azomureș au declarat că nu a fost niciun pericol pentru angajați și pentru comunitatea locală.

Reprezentanții Transelectrica spun că a fost vorba despre o avarie de sistem pe interconexiuni și că este o problemă zonală, în nord-vestul ţării.

Rețeaua electrică a fost readusă la condițiile normale de funcționare în jurul orei 16.00, iar toți consumatorii afectați au fost realimentați în jurul orei 16.45, susține compania.

 

Reţeaua de transport a energiei din România este legată de cea europeană prin reţeaua din Ungaria. 

 

De atlfel, reprezentanții Transelectrica au anunțat că, de fapt, cauzele penei de curent din nord-vestul României vor fi analizate la nivel european, pentru că au fost probleme și în alte țări.