Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Parler, rețeaua preferată a conspiraționiștilor americani, nu mai este accesibilă online

parler.png

Sursa imaginii: 
AFP via rfi.fr

Rețeaua socială Parler din Statele Unite, care a cunoscut în ultimele o popularitate explozivă în rândul conspiraționiștilor americani, în mare majoritate susținători ai lui Donald Trump, nu mai este accesibilă online din noaptea de duminică spre luni, după ce gigantul IT Amazon avertizase că nu va mai permite accesul Parler pe serverele sale din cauza exploziei de mesaje incitatoare la ură, transmite AFP.

Într-o adresă către Parler, Amazon afirmă că "a observat recent o creștere persistentă a postărilor violente".

"Ținând cont de evenimentele nefericite care s-au produs în această săptămână la Washington, există un risc serios ca aceste postări să incite la și mai multă violență", se arată în această adresă, dezvăluită de BuzzFeed și confirmată ulterior de Amazon.

Decizia vine după ce săptămâna trecută atât Google, cât și Apple au suspendat de pe platformele lor aplicația Parler, care a devenit astfel inaccesibilă pentru descărcare.

Parler a devenit un refugiu pentru internauți fanatici, contrariați de politica de moderare a marilor rețele sociale precum Twitter, care a închis definitiv contul lui Donald Trump, vineri.

Fondatorul Parler, John Matze, a confirmat pe profilul său că "este posibil ca rețeaua socială să nu fie accesibilă pe internet timp de o săptămână".

"Vom face totul pentru a găsi rapid un nou furnizor", a adăugat el.

"Amazon, Google și Apple au făcut toate acestea într-un efort coordonat știind că opțiunile noastre vor fi limitate și că ne provoacă cele mai mari daune posibile în momentul în care președintele Trump este interzis de companiile tech", a acuzat patronul Parler.

Numeroși fani ai președintelui american s-au îndreptat spre platformele conservatoare precum Parler sau Gab după decizia Twitter de a închide definitiv contul lui Donald Trump.

Alte mari rețele sociale precum Facebook, Instagram, Snapchat sau Twitch au suspendat și ele profilul lui Trump după evenimentele de miercuri.