Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Primele doze de vaccin anti-Covid ajung în R.Moldova, la sfârșitul lunii ianuarie. Planul național de imunizare, aprobat

Republica Moldova urmează să primească primele doze de vaccin anti-Covid, la sfârșitul lunii ianuarie, prin intermediul platformei COVAX. Astfel, 20 la sută din populația R.Moldova, inclusiv regiunea transnistreană, urmează a fi imunizată. Autoritățile moldovene au aprobat, luni, planul național de vaccinare. Astfel, sistemul de sănătate din Republica Moldova, anunță Ministerul Sănătății, ”este pregătit pentru a organiza procesul de imunizare și de a valorifica cantitățile de vaccinuri pe care țara le va recepționa”. Vaccinul va fi administrat gratuit. Alte doze de vaccin pot fi achiziționate de R.Moldova prin Acorduri bilaterale, donații sau platforma COVAX. Până în prezent, peste 3 mii de moldoveni au decedat de coronavirus, iar în jur de 150.000 s-au infectat.

 În prima fază vor fi imunizați lucrătorii din instituțiile medico-sanitare. În cea de-a doua - persoanele de peste 60 de ani, cu comorbidități, angajații structurilor de menținere și asigurare a ordinii publice, apărării și securității statului, lucrătorii sistemului penitenciar și din domeniul educației și personalul serviciilor sociale. În etapa a treia, va fi vaccinată populația generală indiferent de vârstă.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale anunță că a primit confirmare de la Alianța Globală de Vaccinuri și Imunizări, pe platforma COVAX, că țara noastră va putea beneficia gratuit de primul lot de vaccinuri anti-COVID-19, până la finele lunii ianuarie, cu posibilitatea de administrare a vaccinului, la începutul lunii februarie 2021.

”În toate instituțiile medico-sanitare există condiții de păstrare pentru vaccin la temperatura +2+8°C, Centrele de Sănătate Publică dețin congelatoare care asigură temperatura de -20° C, iar Agenția Națională pentru Sănătate Publică are în dotare un congelator cu capacitatea de a depozita 100 mii doze de vaccin la temperatura de  -70° C. Suplimentar, în cadrul Mecanismului de răspuns la COVID-19, finanțat de Fondul Global, a fost solicitată achiziționarea a 4 congelatoare: 2 cu regim de temperatură -20 C și 2 unități cu regim -70 C, care urmează să fie livrate până la 31 ianuarie curent”, susțin reprezentanții Ministerului Sănătății.

În perioada 13-14 ianuarie 2021, cu sprijinul Organizației Mondiale a Sănătății, se va desfășura un curs de instruire online cu privire la administrarea vaccinului anti-COVID-19 în Republica Moldova la care vor participa reprezentanți ai instituțiilor medico-sanitare publice. Înainte de vaccinare, fiecare persoană va fi informată despre posibila reacție adversă în urma administrării vaccinului. Iar dacă va avea nevoie, persoana va avea acces gratuit la servicii medicale și garanțiile de protecție socială.

Șeful adjunct al Direcției Generale Asistență Socială și Sănătate de la Chișinău, Boris Gîlca, precizează la RFI că în țara noastră vor ajunge și vaccinurile promise de România, dar până atunci R.Moldova trebuie să-și facă temele.”Să realizeze o campanie eficientă de informare a populației, autoritățile să fie preocupate de acele proceduri tehnice și lanțul logistic de depozitare, diseminare și dezvoltare a modului cum va fi efectuată vaccinarea în R.Moldova, prin intermediul unor echipe mobile sau anumite instituții medicale”.

”R.Moldova fiind o ”putere mică” nu are prioritatea statelor puternice de a recepționa vaccinul de la producători imediat și prioritar. R.Moldova va trebui, pe toate căile diplomatice, să stabilească diferite parteneriate strategice, să apeleze la diferiți producători, și anume la acei producători validați pentru a procura o cantitate anumită de vaccinuri. Desigur, acestea vor fi partide foarte mici. R.Moldova ar avea nevoie de 1,5 mln – 2 mln pentru a demara un proces de vaccinare național pentru toți. Aceste lucruri nu se pot întâmpla peste noapte”, conchide la RFI, doctorul în medicină, Boris Gîlca, șeful adjunct al Direcției Generale Asistență Socială și Sănătate de la Chișinău.

Să spunem că, luni, în R.Moldova, au fost confirmate alte 271 de cazuri de coronavirus, astfel bilanțul total ajunge la 149 662.  În spitale sunt internați 2.537 pacienți confirmați cu infecția COVID-19, dintre care 231 în stare extrem de gravă (46 pacienți sunt conectați la aparate de respirație asistată). În tratament la domiciliu cu forme ușoare de COVID-19 se află 4.832 persoane, iar 23.520 sunt sub supraveghere la domiciliu. 3.156 de persoane au decedat în R.Moldova, de la declanșarea epidemiei. 

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre vaccinarea anti-Covid din R.Moldova