Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Când vorbim de campania de imunizare, să nu uităm că avem vecini mai puțin norocoși!

covid_ucraina.jpg

Spital anti-Covid, Kiev, Ucraina, noiembrie 2020
Sursa imaginii: 
Reuters via The New York Times

În timp ce societatea românească este marcată de disputa dintre cei care vor să se vaccineze și cei care nu vor, poate că n-ar fi rău să privim puțin și către vecinii noștri mai puțin norocoși...

Statele care nu fac parte din Uniunea Europeană ar vrea ele să aibă acces la vaccinuri, dar se văd nevoite să mai aștepte. Cât timp ar putea trece până la o imunizare în masă, nu se știe.

Republica Moldova, de pildă, a adoptat ieri Strategia națională de vacinare și așteaptă primele doze la sfârșitul acestei luni. România a promis, prin vocea președintelui Iohannis, 200.000 de doze din cota ce-i revine prin mecanismul de distribuție al Uniunii Europene.

Iar Chișinăul mai așteaptă alte vaccinuri prin mecanismul Organizației Mondiale a Sănătății, COVAX, destinat statelor cu venituri mici și medii, care altfel nu ar putea avea acces la vaccinuri.  Dar cât de eficient se poate dovedi acest mecanism?

Nu extraordinar, dacă este să privim la alte state din regiune ne-membre ale Uniunii Europene.

Ucraina, de exemplu, cu o populație de 42 milioane de locuitori, este programată să primească opt milioane de doze în cadrul programului COVAX. Dar aceste doze ar urma să sosească cel mai devreme în martie, relatează The New York Times – ziar care nu scapă din vedere situația țării ca subiect al geopoliticii vacinurilor.

Pe de o parte, există frustrarea de a nu primi sprijin suficient din partea partenerilor mai bogați din Occident. Pe de alta, propaganda rusă în sprijinul variantei Sputnik V, este tot mai puternică.

Și statele din Balcanii de Vest se simt marginalizate, după cum transmite Associated Press.

La ora actuală nu există o dată fermă pentru începerea campaniilor naționale de vacinare.

Dar un lucru este deja clar: că Albania, Bosnia, Kosovo, Muntenegru, Macedonia de Nord și Serbia - care împreună numără aproximativ 20 de milioane de locuitori - vor rămâne cu mult în urma celor 27 de națiuni ale UE și a Marii Britanii în încercarea de a realiza o vacinare de masă.

Agenția citează constatarea amară a epidemiologului din Macedonia de Nord, Dragan Danilovski, care compară situația actuală cu ceea ce s-a întâmplat în timpul scufundării Titanicului. "Bogații au luat toate bărcile de salvare disponibile, lăsându-i în urmă pe cei mai puțin norocoși”.

Multe țări balcanice își pun speranțele în același program COVAX ca și în organizațiile de caritate la nivel mondial pentru a putea surmonta inegalitățile în creștere în ceea ce privește distribuția vaccinurilor.

COVAX a obținut oferte pentru mai multe vaccinuri promițătoare COVID-19, dar, deocamdată, poate acoperi doar 20% din populația fiecărei țări.

Bosnia, de exemplu, și-a rezervat vaccinurile prin COVAX și se așteaptă să primească primele doze în luna aprilie. Ceea ce, privind din perspectiva zilei de azi, pare o eternitate.

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Eurocronica din 12 ianuarie 2021