Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla a încetat din viață; avea COVID-19

PS Florentin Crihălmeanu

Comunitatea greco-catolică din România este în doliu după ce episcopul român unit de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu, a încetat din viață. Ierhrhul fusese infectat cu noul coronavirus. Cauza decesului a fost un stop cardio respirator, au comunicat reprezentanții Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla.

PS Florentin Crihălmeanu a fost confirmat cu COVID-19 în data de 2 ianuarie. Inițial, părea că suferă o formă ușoară a bolii. Au intervenit, însă complicații, iar marți, 12 ianuarie, la ora 15.20 a încetat din viață.

”Cu profundă durere sufletească, aducem la cunoștința tuturor credincioșilor greco-catolici și a tuturor românilor că azi, 12 ianuarie 2021, la ora 15:20, Preasfinția Sa Florentin CRIHĂLMEANU, Episcopul Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla, s-a stins subit din viață la Mănăstirea Congregației Surorilor Maicii Domnului din Cluj-Napoca.

În ciuda faptului că starea sănătății Preasfinției Sale se ameliorase în urma infectării cu Covid-19 și se apropia de sfârșitul perioadei de carantinare, s-a confruntat cu o criză acută cardio-respiratorie.

A fost chemată ambulanța, iar medicii au efectuat toate procedurile de resuscitare, dar, cu tot efortul depus, la ora 15:20 s-a constatat decesul.

Preoții, persoanele consacrate și toți credincioșii Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla resimt această plecare ca pe o imensă pierdere, dar cu credință în Mântuitorul Isus Hristos Cel Înviat se unesc în rugăciune pentru sufletul harnicului, blândului și smeritului lor Ierarh”, au precizat reprezentanții Biroului de presă al Episcopiei de Cluj-Gherla, într-un comunicat.

Cel mai tânăr episcop

PS Florentin Crihălemeanu s-a născut la Iași în 17 septembrie 1959. Și-a făcut școala la Turda, ar apoi a devenit student al Institutului Politehnic din Cluj. A absolvit Facultatea de Mecanică în 1984.

În 1986 a început să studieze, în clandestinitate, teologia greco-catolică, iar în spetembrie 1990, după căderea comunismului, a fost hirotonit preot. Ceremonia a avut loc în piața Libertății din Cluj, pentru că toate bisericile greco-catolice din oraș erau ocupate de cultul ortodox.

În perioada 1990-1994 a studiat la Roma, la Univesitatea Pontificală Urbariană. În 1994 s-a întors în țară și a fost numit profesor la Institutul Teologic Greco-Catolic din Cluj. În anul 1997, a fost hirotonit episcop de către sfântul Ioan Paul al II-lea, papă al Romei.

În momentul respectiv, era cel mai tânăr episcop din lume. În anul 2002 a fost instalat ca episcop eparhial la Cluj. Și-a luat doctoratul în teologie în anul 2005, tot la Universitatea Urbariană din Roma. În ultimii ani, devenise prior pentru România al Academiei Internaționale a Sfântului Mauritius, organizație catolică ce este condusă de cardinalul Monterisi.