Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Bruxellesul negociază noi contracte pentru diverse vaccinuri anti-COVID. Eurodeputații cer transparență

covid_spital.jpg

Image source: 
AFP

Uniunea Europeană a anunţat marţi că a finalizat negocierile preliminare cu compania farmaceutică franceză Valneva pentru achiziţia a până la 60 milioane de doze de vaccin candidat dezvoltat de aceasta împotriva COVID-19, transmite Reuters.”Contractul preconizat cu Valneva ar oferi posibilitatea pentru toate statele membre UE să achiziţioneze împreună 30 milioane de doze, cu opţiunea de achiziţie suplimentară a până la 30 milioane de doze”, a indicat Comisia Europeană într-un comunicat.

 

Potrivit EFE, Comisia mai are acorduri de achiziţie de vaccinuri anti-COVID-19 cu companiile Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Johnson and Johnson, Sanofi-GSK şi Curevac. ”Progresul de astăzi spre un acord cu Valneva completează portofoliul Uniunii şi demonstrează angajamentul Comisiei Europene de a găsi o soluţie durabilă la pandemie”, a subliniat şefa executivului comunitar, Ursula von der Leyen. 

Între timp, marți, Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a anunţat că a primit din partea companiei AstraZeneca o cerere de autorizare condiţionată pe piaţa europeană a vaccinului său dezvoltat împotriva maladiei COVID-19 în colaborare cu Universitatea Oxford, informează Reuters, DPA şi AFP. Informaţia a fost confirmată şi de preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Reprezentanţii EMA au precizat că vor analiza solicitarea companiei britanice prin intermediul unei proceduri accelerate. O opinie despre o eventuală autorizare condiţionată ar putea fi enunţată pe 29 ianuarie. Dacă va primi recomandarea pentru utilizare din partea EMA şi va fi aprobat apoi în mod oficial de Comisia Europeană, vaccinul AstraZeneca-Oxford va deveni cel de-al treilea ser anti-COVID-19 care va fi disponibil în Europa, după cele produse de Pfizer-BioNTech şi Moderna.

Avertisment : statele membre să nu negocieze la nivel național achiziția de vaccinuri

În context, țările membre ale Uniunii Europene sunt avertizate că trebuie să administreze "împreună" vaccinurile omologate pentru a putea spera la ridicarea din primăvară a unor restricţii impuse pentru stăvilirea pandemiei de coronavirus, potrivit secretarului de stat francez pentru Afaceri Europene, Clement Beaune, informează AFP. "Sperăm la mai puţine restricţii din primăvară, însă nimeni nu ştie când va reveni situaţia la normal. Ar fi absurd să avansăm o dată", a declarat el în timpul unui briefing în marja unor discuţii la Comisia Europeană. Liderii europeni vor discuta prin videoconferinţă pe 21 ianuarie pentru a-şi coordona acţiunile şi campaniile lor de vaccinare. "Trebuie să avansăm cât mai repede posibil. Ajustăm comenzile de vaccinuri şi livrările au loc într-un ritm mai satisfăcător decât se anticipa", a spus Clement Beaune. "Însă în fiecare zi trebuie apărat cadrul european", a deplâns el polemicile declanşate de intenţia Germaniei de a încheia contracte bilaterale cu laboratoarele. "Trebuie să vaccinăm împreună şi cu aceleaşi contracte", a insistat secretarul de stat francez. "Cum vreţi voi ca Europa să scape de această pandemie dacă o ţară europeană nu are vaccinuri, dacă o ţară europeană şi populaţia ei nu sunt protejate?", a întrebat el.
 

Și europarlamentarii au dubii legate de contractele de achiziție pentru vaccinuri

Membrii Comisiei de mediu, sănătate publică şi siguranţă alimentară a Parlamentului European (ENVI) au subliniat marţi nevoia de claritate şi transparenţă sporite în legătură cu contractele încheiate cu companiile producătoare de vaccinuri anti-COVID-19, indică un comunicat al legislativului european. Eurodeputaţii din ENVI i-au adresat întrebări negociatorului-şef al UE pentru vaccinurile anti-COVID-19, Sandra Gallina, în legătură cu ultimele evoluţii privind contractele, transparenţa, autorizaţiile, disponibilitatea şi distribuirea vaccinurilor. Multe întrebări s-au referit la eventualele contracte naţionale sau bilaterale încheiate de statele membre pentru achiziţionarea de vaccinuri anti-COVID-19. Prin Acordul privind achiziţia comună, Uniunea Europeană achiziţionează vaccinurile, care apoi vor fi distribuite statelor membre. Începând de săptămâna viitoare, va fi disponibilă o platformă dedicată unde statele membre pot raporta, de două ori pe săptămână, numărul dozelor de vaccin primite şi folosite.
În iunie 2020, Comisia Europeană a propus o strategie UE de vaccinare în care sunt prezentaţi paşii principali pentru strategii de vaccinare eficiente. Orice vaccin trebuie să fie autorizat de Agenţia Europeană pentru Medicamente, în concordanţă cu standardele de siguranţă şi eficienţă. Pe 22 septembrie 2020, Parlamentul European a organizat o audiere publică privind ”Modul de asigurare a accesului la vaccinurile anti-COVID-19 pentru cetăţenii UE: provocări privind testele clinice, producţia şi distribuţia”.