Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


”Pașaport european de vacinare?” Întrebați-i pe greci...

mitsotakis.jpg

Premierul Greciei, Kyriakos Mitsotakis
Sursa imaginii: 
Reuters via rfi.fr

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a sugerat ieri Comisiei Europene că este „urgent să se adopte o înțelegere comună cu privire la modul în care un certificat de vaccinare poate fi acceptat în toate statele membre”.

Publicația europeană Politico transmite această informație, susținând că a văzut scrisoarea premierului grec adresată Comisiei Europene.

Și aceeași publicație notează că  oponenții unor astfel de pașapoarte susțin că ele ar pune în pericol drepturile fundamentale, prin împărțirea oamenilor în funcție de starea de sănătate. Astfel, unii ar putea avea acces la anumite servicii în timp ce ceilalți, nu.

Dintr-o altă perspectivă însă, tocmai vaccinarea reprezintă pașaportul către revenirea la o viață normală. Cum să ieșim, așadar, din această dilemă?

Premierul Greciei vine cu o abordare pragmatică, pe care o putem judeca doar ținând cont de specificul țării sale.

Turismul generează peste un sfert din PIB-ul Greciei iar experiența din vara trecută a fost cumplită. Țara nu-și mai poate permite încă un sezon cald pierdut, în același timp nici nu-și poate expune cetățenii și nici vizitatorii pericolului de contaminare.

În scrisoarea sa, Mitsotakis a spus că Grecia „nu va face vaccinarea obligatorie și nici o condiție prealabilă pentru călătorie” - dar a adăugat că „persoanele care au fost vaccinate ar trebui să aibă libertatea de a călători”.

Ideea certificării imunității câștigă teren în unele părți ale UE, notează aceași publicație europeană.

În octombrie, Estonia a semnat un acord cu Organizația Mondială a Sănătății pentru a dezvolta un certificat digital de imunizare care să permită schimbul transfrontalier de date privind vaccinarea.  Iar țara baltică a invitat și Finlanda să se alăture acestei scheme.

Și în Ungaria, guvernul a declarat că ar putea solicita vizitatorilor să prezinte o dovadă de vaccinare la intrarea în țară

Belgia ar fi și ea în favoarea unui "certificat de vaccinare COVID-19 verificabil"  la nivel european sau chiar global.

Astfel de mișcări par să urmeze exemplul statului Israel, care a făcut pași majori în imunizarea populației sale și care a lansat o aplicație ce ar permite persoanelor vaccinate să intre la evenimente culturale și sportive, precum și să călătorească în străinătate fără a fi nevoie să intre în carantină.

De asemenea, există și companii care se gândesc să solicite  dovada unui test coronavirus negativ sau a imunității, cum ar fi compania aeriană australiană Qantas.

Iar noua campanie publicitară a Ryanair spune: „Jab and go!” – ceea ce s-ar traduce prin ”Înțeapă-te și du-te!”.  O serie de organizații, printre care gigantul tehnologic IBM sau asociația de transport aerian IATA caută moduri în care astfel de sisteme ar putea fi puse în practică.

Dar alte țări din UE se opun în mod clar. Franța, de exemplu, unde se înregistrează un număr mare de sceptici ai vaccinului, exclude perspectiva pașapoartelor pentru vaccinuri.

Ce se va întâmpla în cele din urmă e greu de spus. Dar experiența ultimelor luni a arătat că, sub amenințarea pandemiei dar și sub presiunile de ordin economic, statele uzează de dreptul lor suveran în a reglementa accesul pe teritoriul lor. Și nu întotdeauna există o coordonare.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Eurocronica din 13 ianuarie 2021