
Social
R.Moldova prelungește starea de urgență în sănătate publică
poza_medici.jpg

Decizia Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică reiterează măsurile de prevenire şi control al infecţiei COVID-19 la traversarea frontierei de stat pe sensul de intrare în Republica Moldova. O prevedere aparte vizează persoanele care dețin un act confirmativ de administrare a vaccinului anti COVID-19. Astfel, acestor persoane le va fi permisă intrarea pe teritoriul Republicii Moldova, indiferent de țara din care vin, fără a fi obligate să completeze fișa epidemiologică și declarația pe propria răspundere de respectare a regimului de autoizolare de 14 zile.
Potrivit autorităților moldovene, până pe 15 februarie va fi interzisă activitatea cluburilor de noapte, discotecilor, ringurilor de dans și altor unități comerciale de acest tip. Totodată, se va menține regimul de activitate al restaurantelor și cafenelelor: de la ora 7:00 până la 22:00. Restricția se referă și la unitățile de alimentație publică amplasate în benzinării, centrele comerciale și aeroporturi.
De asemenea, este interzisă și în continuare prezența spectatorilor în incinta cinematografelor, sălilor de concerte și caselor de cultură, cu excepția teatrelor, care vor putea să desfășoare activitățile în strictă conformitate cu măsurile anunțate de CNESP. De asemenea, din 16 ianuarie se admite reluarea competițiilor sportive fără spectatori, desfășurate în aer liber și în spații închise de către Federațiile Sportive Naționale, acreditate de către Ministerul Educației Culturii și Cercetării.
Totodată, autoritățile au dispus ca instituțiile publice și private să activeze conform unui regim special de lucru, la serviciu fiind prezent doar personalul strict necesar. Pentru angajații care nu necesită prezența obligatorie la locul de muncă, să fie asigurată munca la distanță.
Ministerele, Cancelaria de Stat, alte autorități administrative centrale subordonate Guvernului și structurile organizaționale din sfera lor de competență vor activa în regim special de lucru, de la 7:30 până la 16:00 și pauza de masă de la 12.00 până la 12:30.
Tot miercuri, CNESP a aprobat Planul național de imunizare anti COVID-19. În februarie va începe vaccinarea și va fi gratuită. ”În perioada 26 februarie 2020 – 07 ianuarie 2021 au fost efectuate în total 571.141 teste de laborator pentru identificarea virusului SARS-COV-2. Cea mai afectată grupă de vârstă din totalul de cazuri este cea de 60-69 ani, reprezentând 20.6%”, susțin autoritățile.
În prima etapă vor fi imunizați lucrătorii din domeniul medical și personalul/ beneficiarii din cadrul serviciilor de asistență socială. Etapa a doua prevede vaccinarea persoanelor de peste 60 de ani, cu comorbidități, angajaților structurilor de menținere și asigurare a ordinii publice, apărării și securității statului și lucrătorilor sistemului penitenciar. În etapa a treia va fi imunizată populația generală, indiferent de vârstă.
Pentru început, Republica Moldova va recepționa cu titlu gratuit, prin intermediul COVAX, vaccin anti COVID-19 pentru 20% din populația totală, de pe ambele maluri ale Nistrului. Ulterior, Guvernul va putea solicita suplimentar, prin intermediul programului de Cost-Sharing COVAX, doze pentru încă 30% din populația totală. Concomitent, Republica Moldova este în proces de obținere a unor cantități de vaccin în calitate de donații din partea UE și a altor state.
Vaccinul anti COVID-19 va fi administrat în cadrul instituțiilor medico-sanitare publice. Guvernul Republicii Moldova finanțează integral procurarea vaccinurilor și consumabilelor precum și a serviciilor oferite în cadrul programului național de imunizare.
Potrivit celui mai recent sondaj, realizat de Ministerul Sănătății, puțin peste 30 la sută dintre cetățenii moldoveni ar accepta să se vaccineze împotriva coronavirusului. 70 la sută dintre respondenți ”sunt îngrijorați de siguranța vaccinării și doresc asigurarea că vaccinul a fost utilizat de mult timp fără efecte secundare pentru a-l accepta”.