Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Florin Cîțu: România nu și-a permis anul trecut creșterea pensiilor și nu-și permite nici în 2021

florin citu.jpg

Florin Cîțu
Premierul Florin Cîțu

Premierul a făcut această declarație miercuri, într-o conferință de presă, după ce CCR a decis că legea care permite majorarea pensiilor cu 40% este constituțională.

România nu și-a permis anul trecut, nu-și permite nici în 2021 acest lucru. Dar legea merge în acest moment la promulgare. Președintele are două variante - reexaminare în Parlament sau să o promulge”, a spus Florin Cîțu.

Șeful guvernului a reamintit că anul trecut valoarea punctului de pensie a fost mărită cu 14%, ceea ce înseamnă un efort suplimentar de nouă miliarde de lei pentru anul acesta:

Eforturile făcute anul trecut au fost foarte mari și se văd și anul acesta. Creșterile de anul trecut se susțin și anul acesta, mai ales având în vedere că inflația a scăzut constant din 2019, ceea ce înseamnă că puterea de cumpărare a crescut”, adaugă Cîțu.

În altă ordine de idei, Florin Cîțu crede că trebuie clarificat și mecanismul de finanțare a centrelor de vaccinare:

Hemoragia banului public ineficientă nu se oprește la companiile de stat, mergem cu reforma peste tot”.

În privința ordonanței de urgență privind finanțarea centrelor de vaccinare, care nu a fost dată miercuri, Florin Câțu a spus: „Ordonanța este în procedură de avizare și sper să fie gata până vineri. Trebuie clarificat clar mecanismul de plată. Cred că mergem într-o direcție prin Ministerul Sănătății, cu decontare de la bugetul de stat, dar vreau să fiu foarte atent la criterii pentru că au fost situații în trecut când nota de plată a fost supraevaluată”.

Prim-ministrul a adăugat că vrea să se asigure că sunt foarte clare criterii prin care se definesc cheltuielile care pot fi decontate:

Ne uităm la o soluție de a deconta aceste cheltuieli și din fondurile europene, dar în acest moment folosim ceea ce știm, ce am folosit în și 2020, decontare prin Ministerul Sănătății”.

Când jurnaliștii l-au întrebat dacă nu e prea târziu, având în vedere că pe 15 ianuarie începe a doua parte a campaniei de vaccinare, premierul a spus că nu: „Săptămâna viitoare o să am o discuție cu Asociația Consiliilor Județene, cu Asociația orașelor și vom discuta despre bugetul pentru 2021. Nu este aceasta cea mai mare cheltuială a bugetului”.

Cîțu a arătat că reforma pe care a anunțat-o în companiile de stat nu se oprește la companiile de stat:

Hemoragia banului public ineficientă nu se oprește la companiile de stat, mergem cu reforma peste tot. Banul care vine de la buget în acest an și în viitor trebuie să meargă în locurile unde poate fi folosit cel mai bine”, a declarat premierul, adăugând că va avea o discuție transparentă, dar „onestă” cu autoritățile:

Nu avem buget pe 2021. Când vom avea bugetul, toată lumea va știi exact sumele și cum vor fi alocate”, a concluzonat Florin Cîțu.

Amintim, recent, preşedintele Asociaţiei Municipiilor din România, Emil Boc, s-a declarat nemulţumit de Ordonanța care prevede că administraţiile locale trebuie să înfiinţeze şi să doteze centrele de vaccinare anti-Covid-19, fără ca ordonanța să prevadă şi sursa de bani.

La final, Florin Cîțu a anunțat că se va vaccina împotriva COVID-19 sâmbătă, după ce președintele Klaus Iohannis a declarat, marți, că va face același lucru vineri:

Sâmbătă mă vaccinez. Și va fi public”, a spus premierul, care a transmis și că obiectivul său este ca în luna septembrie să fie vaccinați 10,4 milioane de cetățeni ai României.