Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Brexitul crește tariful pentru cei care vor să studieze în Marea Britanie. Oferte de burse și alternative

Marea Britanie a ieșit din Uniunea Europeană la 31 decembrie 2020, o mișcare care aduce schimbări importante în special pentru mobilitatea studenților din blocul comunitar care vor să studieze în Regatul Unit, dar și pentru buzunarele lor.

Înainte de Brexit studenții din blocul comunitar aveau un regim similar cu cei din Marea Britanie. Concret până în anul școlar 2020-2021 fiecare student din UE plătea puțin peste 9000 de lire sterline pentru un an de studii, bani care puteau fi accesați de la Guvernul britanic și plătiți într-un sistem de rate extrem de convenabil. După Brexit toate aceste facilități dispar, iar studenții din UE au statut de studenți internaționați și tarife pe măsură.

Așadar confruntați cu sistemele tarifare care pot ajunge până la 23.000 de lire pe an, în funcție de specializarea aleasă, sau chiar 45.000 de lire pentru cei care vor să urmeze cursurile unei facultăți de medicină în Regatul Unit, studenții români se gândesc de două ori înainte să aleagă să urmeze studiile superioare în UK.

Lucrurile nu sunt foarte clare nici pentru cei care sunt deja în sistem.

Nicole Barborică e boboc la Oxford Brux unde se specializează în studii japoneze,  un domeniu atât de exclusivist încât îl poate studia doar în Marea Britanie. A ales să vină în Regatul Unit în ciuda iminenței Brexitului și când credea că e pregătită pentru incertitudinile care vin la pachet cu ieșirea țării din blocul comunitar, s-a lovit de obstacolele aduse de pandemia de coronavirus. Nicole e acum în România din cauza faptului că accesul în căminul în care locuiește în Marea Britanie este închis, dar asta nu înseamnă că plata pentru cazare s-a oprit.

Lucrurile nu sunt însă chiar atât de grave precum par. Faptul ca Regatul Unit a ieșit din UE înseamnă o reducere, dar nu o încetare a mobilității studenților la universitățile britanice este de părere Gabriel Ivan manager de proiecte educaționale la British Council. 

El spune că universitățile britanice sunt foarte interesate de studenții de calitate care vin din România și nu sunt dispuse să piardă plus valoarea oferită de aceștia. Gabriel Ivan vorbește despre formele legale pe care trebuie să le îndeplinească de anul acesta tinerii care vor să studieze în Marea Britanie. În ceea ce privește plata studiilor, lucrurile nu stau chiar atât de rău. Pe site-ul British Council, dar și pe paginile de internet ale universităților britanice se găsesc informații despre bursele pe care instituțiile de învățământ le acordă pentru studenții din blocum comunitar spune Gabriel Ivan.

Cei care sunt intimidați de costurile pe care le presupun studiile universitare în Marea Britanie au de anul acesta o alternativă pe care o aflăm de la Mihaela Haiduc, Director of Education and Learning la Premium Edu, organizaţie specializată în consultanţă educaţională. Consiliera spune că există deja universități din Marea Britanie care și-au deschis sucursale în Europa unde studenții pot plăti sume mai mici pentru aceeași programă studiată în Regatul Unit. Iar diploma este și ea recunoscută de ministerul britanic al educației.

În concluzie Marea Britanie își poate menține poziția în topul preferințelor studenților români care aleg să își continue educația în străinătate. 6000 de tineri pleacă anual la studii, foarte mulți rămân să lucreze în UE.

 

Toate edițiile emisiunii Tânăr în Europa: https://www.rfi.ro/tag/tanar-europa

 

 
Ce schimbări aduce Brexitul pentru tinerii care vor să studieze în Marea Britanie și cum să reduceți costurile