Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Vaccinurile anti-COVID nu sunt recomandate femeilor însărcinate, fără consultarea medicului

pregnant-belly-1542586_1920.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Vaccinurile împotriva coronavirusului NU sunt recomandate deocamdată femeilor însărcinate fără consultarea prealabilă a medicului și fără a fi luate în considerare riscurile și beneficiile individuale, potrivit informațiilor furnizate de Comitetul naționale de coordonare a campaniei de vaccinare.

Sarcina

În acest moment, nu se recomandă ca vaccinurile împotriva COVID-19 dezvoltate de companiile BioNTech/Pfizer (Comirnaty) și Moderna să fie utilizate în cazul femeilor însărcinate fără consultarea prealabilă a medicului și fără a fi luate în considerare riscurile și beneficiile individuale.

Conform informațiilor puse la dispoziție de către producători, nu există până la acest moment suficientă experiență în studiile clinice pentru a recomanda utilizarea Comirnaty și Moderna în timpul sarcinii. În studiile pe modele animale nu s-au identificat efecte negative directe sau indirecte asupra embrionului/fătului, motiv pentru care vaccinarea poate fi luată în considerare atunci când beneficiile depășesc riscurile asupra mamei sau fătului (exemplu: personal medical expus SARS-COV-2 sau persoane însărcinate cu afecțiuni preexistente care predispun la evoluție severă a COVID-19).

Alăptarea

Nu există până în prezent studii cu privire la administrarea vaccinurilor Comirnaty și Moderna în cazul femeilor care alăptează și nu se cunoaște până la acest moment dacă vaccinurile sunt excretate în laptele matern, dar poziția Agenției Europene a Medicamentului este că nu sunt așteptate riscuri în legătură cu alăptarea.

Fertilitatea

În ceea ce privește fertilitatea, în studiile pe modele animale nu au fost evidențiate efecte dăunătoare directe sau indirecte asupra fertilității feminine.

Mai multe informații:

https://www.ema.europa.eu/en/documents/product-information/comirnaty-epa...

https://www.ema.europa.eu/en/medicines/human/EPAR/comirnaty

https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/vaccines/recommendations/pregn...

https://www.ema.europa.eu/en/documents/product-information/covid-19-vacc...