Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cât de ușor va răzbi Florin Cîțu în jungla sporurilor de la stat?

386014.jpg

Sursa imaginii: 
www.gov.ro

Spor de praf, spor de suprasolicitare neuropsihică, spor de antenă, spor de periculozitate, spor de pandemie...Lista poate continua și premierul Florin Cîțu vrea să analizeze toate sporurile pe care le primesc salariații bugetari pentru a vedea care se justifică și care nu.

Florin Cîțu a anunțat într-un interviu la un post de radio și modificarea legii salarizării unitare a bugetarilor, spunând că trebuie eliminate inechitățile de la salarizare. Analistul economic Valentin Ionescu spune la RFI că – pentru a vedea cât de mare este amploarea acordării de sporuri abracadabrante în sectoare unde nu ar avea ce căuta – guvernul va trebui să facă o analiză aprofundată a tuturor salariilor, pe categorii, analiză care ar putea dura până la un an. Problema este că multe sporuri nu vor putea fi eliminate deoarece au fost câștigate în instanță, motiv pentru care guvernul va trebui să analizeze sporurile și din perspectivă legală, nu doar din perspectiva oportunității, costurilor și moralității.Așadar, bunele intenții s-ar putea să nu ducă la mari rezultate.

Totuși, spune analistul Valentin Ionescu, există un sector în care guvernul poate pune ordine ceva mai repede : este vorba de administrația publică locală. Legea salarizării, așa cum a fost elaborată de fosta guvernare PSD, a scos salariile din administrația public de sub umbrela legii salarizării și, de atunci, lucrurile au scăpat de sub control. Soluția ar fi ca viitoarea lege a salarizării să reintroducă aparatul local în sfera aparatului bugetar, crede fostul ministru al privatizării. Ascultați pe larg interviul…        

 
Analistul economic Valentin Ionescu despre șansele unui război cu zecile de sporuri de la stat..