Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cine-i convinge pe scepticii vaccinului împotriva covid-19?

vaccine-5873170_1920.jpg

Astazi au inceput inscrierile pentru etapa a doua a vaccinarii. Imunizarea propriu zisa începe luni dar înscrierile se fac din 15.
Astazi au inceput inscrierile pentru etapa a doua a vaccinarii. Imunizarea propriu zisa începe luni dar înscrierile se fac din 15.
Sursa imaginii: 
pixabay.com

46% dintre românii de la oraș vor să se vaccineze anti-covid. Pe termen mai lung însă, 85% dintre ei s-ar vaccina, chiar dacă o bună parte şi-ar dori să mai aştepte o perioadă pentru a se convinge că vaccinul este eficient sau sigur, arată un studiu iSense Solutions. Doi factori vor fi determinați pentru ca populația să accepte vaccinul: medicii de familie și atingerea unui prag critic de oameni vaccinați. Vlad Tăușance, consultant în comunicare, spune că presiunea comunității va convinge și scepticii că acesta este pasul corect.

Președintele Klaus Iohannis s-a vaccinat azi anti-covid. Vaccinul este sigur, eficient şi recomand tuturor vaccinarea, a spus Klaus Iohannis. Șeful statului a dat startul celei de-a doua etape de imunizare în care intră deopotrivă persoanele la risc: cei cu vârsta de peste 65 de ani şi bolnavii cronici, şi lucrătorii din domenii-cheie.
Au fost multe speculații legate de decizia președintelui de a se vaccina abia acum și nu odată cu cadrele medicale. Vlad Tăușance, consultant în comunicare, spune că refuzul de a sări peste rând a fost alegerea corectă. Una din marile probleme legate de campania de vaccinare este cea de încredere, explică el. Încredere atât în siguranța sau eficacitatea vaccinului, cât și în capacitatea statului român de a asigura ordinea și de a coordona o campanie de genul acesta.

Vlad Tăușance: Vaccinarea în public a șefului statului în deschiderea celei de-a doua faze de vaccinare este un îndemn la ordine și normalitate. Au fost foarte multe speculații legate de decizia președintelui României de a se vaccina de-a abia acum și nu în deschiderea campaniei de vaccinare alături de cadrele medicale. Dar, după cum îl știm pe domnul Klaus Iohannis, pasionat de ordine, până la urmă, a ales această formulă. Mi se pare de bun augur. Cred că una din marile probleme legate de campania de vaccinare este cea de încredere. De încredere atât în siguranța vaccinului sau în eficacitatea sa, cât și în capacitatea statului român de a asigura ordinea și de a coordona o campanie de genul ăsta. Respectarea pașilor normali, refuzul de a sări peste rând, cred că a fost alegerea corectă.

Reporter: Aproape jumătate dintre profesorii din mediul preuniversitar acceptă vaccinarea. Aproape două treimi dintre cadrele medicale s-au vaccinat deja. Cum convingi populația generală să se vaccineze dacă există rate însemnate de refuz în rândul acestor două categorii?

V.T: Eu nu cred că datele pe care le avem în momentul acesta sunt concludente. Din păcate, dacă există ceva ce lipsește și un reproș pe care putem să-l facem autorităților în acest moment este că nu avem studii serioase pe care să ne bazăm aceste analize, dar și campania de comunicare la care încercăm cu toții să punem umărul. Noi nu știm exact care este gradul de refuz în rândul cadrelor didactice. Nu știm exact ce vârstă au cadrele didactice care refuză, din ce mediu profesional vin, care este structura socio-demografică a celor care au o problemă cu vaccinul în acest moment. Aici au fost lucrurile puse cumva la grămadă. Nu este neapărat vorba despre profesori, ci este vorba despre angajați în cadrul școlilor. Sunt niște lucruri de finețe, până la urmă, care ne pot strica interpretarea.

Rep: Dacă presa ar da titluri de genul „jumătate dintre profesori sau jumătate dintre români NU vor să se vaccineze” SAU „jumătate dintre români VOR să se vaccineze anti covid”, credeți că felul în care e prezentată informația, adevărată în toate variantele, influențează campania de vaccinare?

V.T: Aceeași informație poate fi prezentată pozitiv sau negativ, în funcție de câte clickuri vrei să iei sau de care parte a baricadei te afli în acel moment. Dincolo de informarea din presă, când vine vorba de subiecte medicale, autoritatea la care recurg oamenii în general pentru informare sunt medicii de familie. Până la urmă, ei sunt fundația oricărei campanii, fie de vaccinare sau legată de orice probleme de sănătate publică. Dacă medicii de familie sunt corect informați, au toate argumentele, au tot suportul autorităților în munca lor de convingere sau de informare a populație pe care o fac, cred că lucrurile vor avansa serios în bine. Pe cealaltă parte, o altă sursă sursă foarte importantă de informare pentru populație sunt cunoscuții. Mă refer la un studiu statistic din 2018 legat de vaccinarea copiilor la acea dată, dar pe care putem să îl extrapolăm apropo de vaccinarea din prezent. În momentul în care se va atinge și la noi un prag critic de oameni care se vor vaccina, presiunea comunității va convinge și scepticii că acesta este pasul corect.

Rep: Există și o politizare a vaccinării, în sensul că persoanele care nu susțin guvernul Cîțu refuză să se vaccineze?

V.T: Nu cred că este ceva notabil din fericire. Dincolo de voci izolate, nu cred că este un boicot politic al campaniei de vaccinare. Indiferent de culoarea politică, toți oamenii din primul rând, din campaniile electorale de anul trecut, au fost expuși la covid. Mulți dintre politicieni au înțeles ce riscuri implică. Cred că din acest punct de vedere o mare majoritatea a politicienilor români e responsabilă.

Rep: Înțeleg ce au de câștigat cei care îndeamnă la vaccinare. Să ne protejăm pe noi înșine, familia. Să ieșim o dată din această pandemie. Dar ce ai de câștigat făcând propagandă pentru refuzul vaccinării de către alții? E alegerea ta. E problema ta ce faci. Dar de ce vrei să îi convingi pe alții să facă la fel?

V.T: Orice curent de acest tip, mai mult sau mai puțin conspiraționist, de obicei și cu o mică doză de conspirație este, înainte de toate, o căutarea unei comunității de care să aparții. Iar comunitatea conspiraționiștilor, în care se regăsesc o bună parte din antivaxeri, este una care primește pe oricine cu brațele deschise. Toți oamenii care poate nu își găsesc locul în alte comunități și în alte grupuri găsesc acolo validare, găsesc recunoaștere și poate chiar o faimă trecătoare. Lucru acesta poate să fie seducător atât pentru oameni în căutarea unei identități, indiferent de vârstă, dar și pentru oportuniști. Nu puțini sunt politicienii care au cochetat, până la urmă, cu teoriile conspirației, extremismele care le implică sau voodoo science sau fake science care le este asociat, în căutarea de capital electoral și de comunitate pe care să o exploateze ulterior.