Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Adrian Streinu Cercel, medic: Masca va rămâne obligatorie în continuare până în 2023

Termenul este înaintat de fostul director al Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş”, care a primit și el a doua doză de vaccin antiCovid în duminică dimineață.

Cadrele medicale primesc de azi a doua doză a vaccinului antiCovid. Prima la rapel a fost asistenta medicală Mihaela Anghel de la Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București. Ea este asistentă medicală generalistă, membră a echipei medicale care, în data de 27 februarie anul trecut, a preluat primul pacient din România confirmat cu virusul SARS-CoV-2.

Masca va rămâne obligatorie în continuare până în 2023. Termenul este înaintat de fostul director al Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş”, medicul Adrian Streinu Cercel, care a primit și el a doua doză de vaccin antiCovid în această dimineață.

Persoanele peste 65 de ani s-au programat cu precădere în etapa a II-a de vaccinare

Între timp autoritățile susțin că a doua etapă a programărilor pentru vaccinul anti-Covid merg bine. 

Datele transmise duminică dimineață de Ministerul Sănătății, în baza informațiilor de la STS, arată că de vineri, când a început etapa a doua a campaniei de vaccinare, și până sâmbătă la ora 20.00, metoda de programare a fost următoarea peste 50% dintre persoanele fizice s-au programat individual pe platformă, iar 30,59% au fost programate de angajatori. 12,52% au optat pentru programări prin call center și cel mai mic procent – 4.29% - s-au programat prin medici.

În plus, cele mai multe persoane programate, 52,26%, fac parte din categoria 65+.  

În Capitală, s-au făcut 62.182 de programări, gradul de ocupare fiind de 100%, iar autoritățile transmiteau că pot fi făcute programări și în Ilfov.

Platforma de vaccinare nu a funcționat vineri, timp de aproximativ 3 ore, iar autoritățile spun că situația a fost cauzată de transferul datelor înregistrate în aplicația folosită în etapa I de vaccinare în aplicația folosită în etapa a II-a de vaccinare, dar "situația este sub control și specialiștii STS asigură suportul necesar pentru buna funcționare a acesteia".