
Social
Dr. Sandra Alexiu: Românii doresc să se vaccineze și au încercat pe toate căile posibile
"Românii doresc să se vaccineze și au încercat pe toate căile posibile" subliniază la RFI dr. Sanda Alexiu, președinta Asociației Medicilor de Familie. "Probabil că nu am fost destul de pregătiți pentru un aflux atât de mare de doritori. Dacă am avea toate centrele de vaccinare funcționale și platforma ar fi mers foarte bine din prima, am fi avut mai puține probleme", crede specialistul.
Cele mai multe persoane programate, 52,26%, fac parte din categoria 65+. În Capitală, s-au făcut 62.182 de programări, gradul de ocupare fiind de 100%, dar autoritățile transmit că pot fi făcute programări și în Ilfov unde mai există locuri.
Din datele comunicate rezultă că peste 50% dintre persoanele fizice s-au programat individual pe platformă, iar 30,59% au fost programate de angajatori. 12,52% au optat pentru programări prin call center și cel mai mic procent – 4.29% - s-au programat prin medicii de familie. Cum se explică această situație?
Pacienții cu boli cronice reclamă probleme la programare. Dr. Sandra Alexiu: Marea majoritate a bolilor cronice nu se regăsesc în registre
Aproape 47.000 de persoane cu afecțiuni cronice înscrise deja pentru prima doză de vaccin anti-Covid. Mult mai puțini decât cei care ar fi putut fi înscriși. Sunt mulți pacienți cu boli cronice care au reclamat faptul că nu s-au putut programa pentru imunizare.
Președinta Asociației Medicilor de Familie spune la RFI că marea majoritate a bolilor cronice nu se regăsesc în registre.
"România nu are la ora actuală registre electronice stabile pe care să le poată folosi în această situație. Noi raportăm la CNAS niște coduri de boală pentru anumite boli cronice, dar acestea nu corespond 100% cu acele categorii incluse în etapa a doua a vaccinării. Din acest motiv mai apar inadvertențe sau pacienți care s-ar putea să nu fie acolo. Pentru toate aceste categorii medicii de familie pot introduce ulterior sau pot valida categoriile care nu se regăsesc în fișiere și lucrurile se vor îmbunătăți."
Cum se pot programa pentru vaccinare anti-Covid pacienții cu afecțiuni cronice
STS a anunțat patru modalități prin care se pot înscrie pe platforma pentru vaccinare bolnavii cronic care nu se regăsesc în baza de date a CNAS.
- Individual, direct în platformă
- Prin intermediul unui aparținător – pot fi înscrise și programate maximum 9 persoane incluse în a II-a etapă, prin Adaugă beneficiar
- Prin intermediul direcțiilor de asistență socială.
- Prin intermediul medicului cu pacienți cu afecțiuni cronice
- Telefonic, în Call Center, la numărul 021.414.44.25.