Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Pe urmele eroilor de război români căzuți în regiunea Lorena: Bucur – Berbec – Ghiță

lazarett_saarburg.jpg

Lazarett Saarburg
Sursa imaginii: 
Collection Christophe Woehrle ©

Sarrebourg (Saarburg) este un oraș din departamentul Moselle, regiunea Lorena, care în timpul primului război mondial era o importantă răspântie a drumurilor care duceau către mai multe fronturi. Aici se afla unul din cele mai mari spitale de campanie din zonă, Lazarett, unde se aflau mai mulți prizonieri români de război și unde unii dintre ei și-au găsit sfârșitul.

Photo : Lazarett Saarburg – Collection Christophe Woehrle ©

 

Autoritățile germane au declarat mai mult de 250 de decese ale prizonierilor români aici, la Sarrebourg. Cadavrele au fost exhumate după război și reînmormântate la necropola de la Dieuze.

Foto : Document rar, reprezentând muncitori aduși din Indochina care lucrează la exhumarea și reînhumarea soldaților români morți în Alsacia și Lorena – Arhivele orașului Mulhouse – Reproducerea este interzisă ©

 

Printre mormintele identificate în necropola de la Dieuze, care conțin rămășițe ale prizonierilor înmormântați inițial la Sarrebourg, se află trei care poartă anumite indicații care pot ajuta la identificarea celor înhumați, însă destul de greu de deslușit.

Foto: Christophe Woehrle 2018 ©

Unul dintre morminte este cel al lui Gheorghe Berbec. Se menționează aici că acesta făcea parte din regimentul 63 Infanterie și că a decedat la Sarrebourg, la 22 martie 1917. Un altul aparține lui Bucur Gheorghe, din regimentul 23 Infanterie, decedat și el la Sarrebourg, la 15 februarie 1917. Al treilea este al lui Bucur Ghiță, din regimentul 63 Infanterie, ca și Berbec, decedat și el la Sarrebourg, la 18 aprilie 1917. Mormintele de la Dieuze poartă numerele 267, 634 și 615.

Autoritățile germane au declarat decesul lui Berbec Gheorghe la 23 martie 1917, pe o listă datată 1 mai 1917. Datorită unei erori de transcriere identificarea acestuia este mai dificilă, pe fișa sa de prizonier apărând numele Borbec Gheorghe.      

Foto: CICR ©

Decesul lui Bucur Gheorghe este declarat la 18 aprilie, pe o listă datată 8 mai 1917, ceea ce pare să corespundă cu indicațiile de pe mormântul lui Bucur Ghiță.

În schimb, cercetările noastre cu privire la un soldat numit Gheorghe Bucur, din Regimentul 23 Infanterie, și la un altul, numit tot Gheorghe Bucur, dar din regimentul 63 Infanterei, nu au dus la niciun rezultat.

Foto: CICR ©

Înregistrarea decesului lui Bucur Ghita din Regimentul 63 nu a fost de găsit, dar am reușit să o găsim pe cea referitoare la Ghita Bucur din regimentul 23: 15 februarie 1917, la Sarrebourg, ceea ce corespunde cu indicațiile de pe mormântul cu numele Gheorghe Bucur. Fișa de prizonier ne confirmă că este vorba de cel pe care îl căutăm.

Foto: – CICR ©

Am reușit deci să identificăm cu certitudine prizonieri pe ale căror morminte nu există decât indicații foarte aproximative.

Gheorghe BERBEC s-a născut în 1883 în localitatea Poiana, județul Ialomița. Era căsătorit cu Stanca și făcea parte din Compania a 2-a, Regimentul 63 Infanterie. A fost luat prizonier la 11 decembrie 1916, la Manasia, județul Ialomița. A fost transferat în lagărul de la Tucholà, Prusia Orientală și a ajuns în regiunea Lorena în ianuarie 1917. Este internat la Sarrebourg din cauza afecțiunilor suferite pe parcursul călătoriei și moare la 23 martie 1917. Este îngropat inițial la Sarrebourg, apoi este exhumat și înmormântat la Dieuze, mormântul cu numărul 267. Doar data decesului este notată greșit.

Referitor la mormântul pe care apare numele lui Bucur Gheorghe, din regimentul 23, este vorba despre :

Bucur GHITA, născut în 1890, în localitatea Malu, județul Ialomița, căsătorit cu Simionana. Făcea partea din Compania a 12-a, Regimentul 23 Infanterie și a fost luat prizonier la 12 decembrie 1916, la Urziceni, județul Ialomița. Este transferat pe același traseu ca și Gheorghe Berbec și moare la Sarrebourg, la 15 februarie 1917. Înmormântat și apoi exhumat, el se află acum la Dieuze, mormântul cu numărul 634. Cu excepția numelui, care apare sub forma GITHA Bucur, celelalte informații sunt corecte.

Ca urmare a indicațiilor din listă privind sosirea lui Berbec la Tuchel, reușim să-l identificăm și pe cel de al treilea erou :

Gheorghe BUCUZ, născut în 1881 la Chioara, județul Ialomița, căsătorit cu Stanca.  Făcea parte din Compania a 2-a, Regimentul 63 Infanterie, ca și Gheorghe Berbec. Este luat prizonier în aceeași zi și în același loc ca Berbec și urmează același traseu. Moare la 18 aprilie 1917 la Sarrebourg, unde este și înmormântat inițial, apoi este exhumat și înmormântat la Dieuze, mormântul cu numărul 615. Cu excepția numelui, care este transcris BUCUZ Gheorghe, celelalte informații sunt corecte.

Toate acestea arată dificultățile pe care le poate întâmpina cercetătorul după mai bine de un secol de la evenimente și trebuie subliniat că numai buna cunoaștere a contextului și a arhivelor germane a făcut posibilă finalizarea acestei munci minuțioase.

Dacă în regiunea Alsacia am reușit să identificăm peste 1200 de prizonieri români de război, cercetările trebuie să continue și în Regiunea Lorena, unde există de asemenea numeroase morminte ale unor eroi care merită identificați și onorați pentru sacrificiul lor.

Foto: Christophe Woehrle 2021 ©

 

Articol de Christophe Woehrle, doctor în istorie contemporană, 2021 (c)

 

Oricine recunoaște numele eroilor menționați în articol este rugat să ne contacteze la:

email [email protected] sau pe pagina de Facebook RFI România

 

Rezultate cercetărilor istoricului francez Christophe Woehrle publicate de RFI România aici: 

https://www.rfi.ro/tag/eroi-alsacia