Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Minerii chinezi prinși sub pământ de o săptămână au transmis un bilet la suprafață

bilet chinezi.jpg

Sursa imaginii: 
cctv

Cei 22 de minerii prinși sub pământ după o explozie anunță că sunt extenuați și au nevoie de medicamente, declarî autoritățile din China.

Explozia s-a produs la 10 ianuarie într-o mină de aur din provincia Shandong, iar muncitorii sunt blocați la peste 600 de metri de intrarea principală în galerii.

Deflagrația a afectat grav scara ce asigură accesul la fundul minei precum și cablurile de comunicare. Salvatorii au săpat o conductă și au auzit în acest weekend lovituri – primele semne de viață.

Cu  ajutorul unui cablu, minerii au reușit să transmită un mesaj scris de mână. În acesta scrie că cel puțin 12 muncitori ar fi încă în viață:

"Suntem cu toții epuizați. Avem nevoie urgent de medicamente pentru durerile de stomac, de analgezice, pansamente și de antiinflamatoare. Trei persoane suferă și de hipertensiune", era scris pe o pagină de caiet.

De asemenea, autorul mesajului spune că minerii sunt înconjurați de o mare cantitate de apă și că patru dintre ei sunt răniți:

"Nu se cunoaște situația celorlalte zece persoane. Atât timp cât acțiunea de salvare continuă, continuăm să sperăm. Mulțumim!", mai scrie în bilet.

Între timp, televiziunea publică CCTV a difuzat mesaje cu salvatorii care coborau prin conductă un cablu metalic de care erau prinse pachete cu hrană, înainte de a-l ridica cu mesajul scris de muncitori.

Acum, echipele de salvare sapă mai multe tuneluri în încercarea de a-i aduce pe mineri la suprafață, tot potrivit televiziune chineze.

În China, accidentele de mină sunt frecvente. Luna trecută, 23 de mineri au murit în mina de cărbuni Chongqing.


Sursa imaginii: 
france24.fr