Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ieșenii au luat cu asalt centrele de vaccinare anti-Covid 19 în prima zi a celei de-a doua etape

Cele mai vânate la înscrieri au fost centrele organizate în spitalele și policlinicile particulare și de stat. Echipele de vaccinare sunt și ele complete pentru că medicii au spus că 90 de lei pe oră este un preț bun.

Cartierul Tătărași din Iași. Școala numărul 22. Sala de sport. Un polițist local face semn unei doamne în vârstă: "Aici e centrul!". Înăuntru, băncile lungi și maro de sport, date la perete și două pupitre de școală. Registratura, un cabinet improvizat decent îmbrăcat în intimitate în panourile de la votare, dar cu pânză albă și un pat păzit de trei scaune .

O asistentă vine și întinde două foi pentru completare: "Ați avut episioade febrile, v-ați vaccinat atigripal, aveți epilepsie, boli neurologice, sunteți alegic....". Al doilea formular este o declarație pe propria răspundere. Îți asumi tot. Doamna semnează în timp ce povestește: "Am vrut. Abia așteptam. M-a programat ginerele meu. Am problemele mari de sănătate. Diabet zaharat, probleme cu inima.  Am venit singură, nu a trebuit să mă convingă nimeni. Am făcut și vaccinul antigripal. Eu singură, să fac. Dacă toată lumea studiază că este ceva bun. Nu am făcut Covid. M-am păzit bine. Am purtat mască, m-am spălat pe mâini".

Așteaptă zece minute, cât timp datele sunt introduse în computer, apoi este supusă unui alt interviu medical. După care merge într-un cabinet, pentru vaccinare. Iese în trei minute, zâmbind. Stă 15 minute cuminte pe un scaun. Din când în când este intrebată dacă vrea apă, dacă este bine. "Nu am avut absolut nimeni. M-au întrebat dacă sunt bine. Am stat 15 minute.Nu am avut nimic. Mi-au dat adeverința. Să vedem cum reacționez peste noapte. Sunt programată pe 8 februarie la ora 11. "

Cei vîrstnici, curajoșii vaccinării

La centrul de la sala de sport de la Școala generală numărul 22 nu a lipsit nimeni. În primele opt ore nu s-a înregistrat nicio reacție adversă, iar asistentele glumeau și spuneau că cei varstnici au fost mai curajoși decât lucrătorii esențiali tineri. Oamenii continuau să vină la vaccinare și au spus ca au încredere și în vaccin și în medic. "Ne-am programat și am ales vaccinarea pentru siguranță. Fără boli, doar vârsta. Ciparea? O mare porcărie. Avem încredere în vaccin, în medici. La plecare, unii cetățeni vaccinați erau întrebați discret de polițistul local: "Cum astea".

A fost prima zi a celei de-a doua campanii de vaccinare la Iași.