Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Peru: Vestigii ale unei civilizații vechi de 5000 de ani distruse de localnici

peru.png

Barăci improvizate și culturi agricole au apărut într-un sit arheologic vechi de 5000 de ani din Peru, Caral, 13 ianuarie 2021
Sursa imaginii: 
AFP via France24

Situl arheologic de la Caral, Peru, leagăn al unei civilizații vechi de peste 5000 de ani, este grav afectat de efectele pandemiei de coronavirus: părăsit de arheologi, locul a fost invadat de lucrători rurali care revendică terenul și care au început chiar să-și construiască barăci și să înființeze plantații aici.

Directoarea științifică a sitului susține că a primit mai multe amenințări, transmite AFP.

”Orașul sfânt”, dominat de cele șapte piramide din piatră, se întinde pe o suprafață de 66 de hectare, în plin deșert, la 182km de capitala Lima și face parte din patrimoniul UNESCO.

Localnicii au început să ocupe situl odată cu restricțiile de circulație impuse în martie anul trecut pentru a atenua efectele pandemiei

”Sătenii au ocupat acest teren care aparține statului. Au început să înființeze culturi agricole aici... Ne simțim neputincioși... Toate relicvele și vestigiile ar putea să dispară. Aici se află una dintre mândriile națiunii noastre, rămășițele unei civilizații care a prosperat în urmă cu 5000 de ani”, explică un tânăr cercetător.

Civilizația de la Caral (anii 3000-1800 Î.H.) era contemporană cu civilizațiile mesopotamiană și egipteană, cu 45 de secole înainte de civilizația incașilor.

În prezent cca 10 ha din suprafața sitului a fost ocupată de localnici, care au profitat de plecarea arheologilor și de prezența scăzută a poliției. Aceștia și-au ridicat construcții improvizate și au plantat aici pomi fructiferi și fasole.

Articolul complet pe situl France24